Türkiye’nin önemli sebze üretim merkezlerinden Torbalı’da tarihi durgunluk yaşanıyor. Bu yıl yaklaşık 35 bin dekara ekilen domatesi alıp satan yok. Domatesler ya çöpe dökülüyor ya da tarlada kalıyor. 30 kuruşa kadar düşen domatesin yüzüne bakılmazken, üreticilerle sözleşme imzalayan fabrikaların çeşitli gerekçelerle mal alımını durdurduğu ifade edildi. Önce hastalıkla, ardından fiyatla cebelleşen üretici, kara kara düşünürken Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, tablonun kötü olduğunu kaydetti. Kaplancık yakınlarında bir çiftçi duruma isyan edip, kamyon dolusu domatesi yol kenarına dökerken, üreticilerin adeta sesi oldu.

GİRGİN: ÇİFTÇİ PERİŞAN

Fabrikaların tek taraflı sözleşme yapması nedeniyle elleri kolları bağlı şekilde domateslerinin alınmasını bekleyen üreticiler sıkıntılarla boğuşuyor. Domates tarlada çürürken, çiftçinin elinden hiçbir şey gelmiyor. Fabrikaların tarlalara kamyon göndermediğini ifade eden üreticiler, son yıllarda böyle sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti. Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, “Maalesef domates fiyatları 30 kuruşa kadar geriledi. . Ne yazık ki zor durumdayız. İnsanları doyuran sektör olarak, çiftçi olarak zor durumdayız. Girdileri zaten yüksek olan çiftçi perişan. Tek taraflı sözleşme üreticinin belini kırdı” ifadelerini kullandı.

DOMATESİ YOL KENARINA DÖKTÜ

Türkiye'de salçalık domates üretiminde önemli bir yere sahip olan Torbalı ovasında bu yıl aşırı yağış, don olayları ile Mildiyo hastalığı sebebiyle büyük sıkıntılar yaşayan üretici şimdide fabrikaların fiyatı geri çekmesi sorunu ile karşı karşıya kaldı. Hasat öncesi salça fabrikalarıyla kilosu 50 ile 55 kuruş arasında anlaşan domates üreticisi, hasadın başlamasıyla birlikte fabrikaların fiyatlarını 35 kuruşa kadar düşürmesine tepki gösterdi. Kaplancık Mahallesi’nde bir çiftçi buna bağlı olarak tonlarca domatesini yol kenarına dökerek duruma isyan etti.