Türkiye’nin önemli sebze üretim merkezlerinden Torbalı’da tarihi durgunluk yaşanıyor. Bu yıl yaklaşık 35 bin dekara ekilen domatesi alıp satan yok. Domatesler ya çöpe dökülüyor ya da tarlada kalıyor. 30 kuruşa kadar düşen domatesin yüzüne bakılmazken, üreticilerle sözleşme imzalayan fabrikaların çeşitli gerekçelerle mal alımını durdurduğu ifade edildi. Önce hastalıkla, ardından fiyatla cebelleşen üretici, kara kara düşünürken Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, tablonun kötü olduğunu kaydetti. Girgin, “Maalesef domates fiyatları 30 kuruşa kadar geriledi. . Ne yazık ki zor durumdayız. İnsanları doyuran sektör olarak, çiftçi olarak zor durumdayız. Girdileri zaten yüksek olan çiftçi perişan” ifadelerini kullandı.

KAVANOZ KAPAĞINDAN UCUZ

Türkiye'de salçalık domates üretiminde önemli bir yere sahip olan Torbalı ovasında bu yıl aşırı yağış, don olayları ile Mildiyo hastalığı sebebiyle büyük sıkıntılar yaşayan üretici şimdide fabrikaların fiyatı geri çekmesi sorunu ile karşı karşıya kaldı. Hasat öncesi salça fabrikalarıyla kilosu 50 ile 55 kuruş arasında anlaşan domates üreticisi, hasadın başlamasıyla birlikte fabrikaların fiyatlarını 35 kuruşa kadar düşürmesine tepki gösterdi. Çiftçilikle uğraşan ve aynı zamanda Torbalı Fenerbahçeliler Derneği Başkanı olan Refik Erol, “Dünyanın neresine giderseniz gidin bir yıl boyunca mahsulüne çocuk gibi bakıp yetiştirip sonunda çiftçisi zarar eden bir ülke yoktur sanırım. Sözleşmeler tek taraflı olduğu için taahhüt veren iş yerleri malları çok rahatlıkla tarlada bırakabiliyor. Çok acil tarım politikası ele alınmalı yoksa bir çok çiftçi ailenin sonu akıbeti iyiye gitmiyor. Yetkililerin bir an evvel bir önlem alması gerekir.1 kilo domates 35 kuruş, kavanozun kapağı 50 kuruş söyleyeceklerim bu kadar. Yazık çok yazık” dedi.

ÇİFTÇİLERE TEKME ATILDI

Ahmetli köyünde üreticilik yapan Uğur Kareteke ise, “Domates tarlada 30-35 kuruş. Pandemi sürecinde herkes evde kalırken tarlada kalan çiftçi vardı ya; işte o çiftçi battı. Artık üretemeyecek. Saksılara bile ekin diyerek sırtı sıvazlanan çiftçiye arkadan tekme atıldı. Yakında tarlalarda, sofralarda boş kalacak! Sesi çıkmayan herkese afiyet olsun” ifadelerini kullandı.