Torbalı’da Hekim Birliği Sendikası üyesi hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı ve bir süredir sürdürdükleri özlük hakları için Torbalı Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Torbalı Devlet Hastanesi’nde görev yapan hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladıktan sonra 14-15-16 Mart Bildirisini okuyarak eylem taleplerini açıkladılar. Basın açıklamasına katılan hekimler 3 gün boyunca acil servis ve gerekli servisler dışında hizmet vermeyeceklerini ve iş bıraktıklarını açıkladılar. Dr. Sedat Akyol ve Dr. Yener Kurt'un okuduğu basın açıklamasına, doktorlar da alkış tutarak eşlik etti.

PANDEMİDE ÖN CEPHEDE SAVAŞTIK

Sağlıklı bir toplumun yolunun sağlıklı ve huzurlu hekimlerin varlığından geçtiğini ifade eden hekimler, “Biz hekimler yıllarca kendi çabamızla ve ailelerimizin maddi manevi desteğiyle Cumhuriyetin kurucu değerlerinin sağladığı eğitimdeki fırsat eşitliği sayesinde en zorlu sınavlarda başarılı olarak eğitim hakkını elde ettik. Eğitim hayatımız boyunca sevdiklerimizin ve kendi hayatlarımızdan ödün verdik. Aynı özveriyi meslek hayatımızda da vermeye devam ediyoruz. Günden güne itibarsızlaştırılan mesleğimizi yerine getirirken tehdit edildik, şiddet gördük. İçinden geçtiğimiz zorlu koşullara rağmen zaman kavramı gözetmeksizin, etik ve vicdani değerlerimizden başka bir şeyi düşünmeden, pandemi döneminde de çalışmaya devam ettik. Ön cephede savaştık. Ailelerimizi haftalarca görmemeye razı olduk. Tükendik. Hayatlarımızı kaybettik.

İSTEKLERİNİ SIRALADILAR

Hastane, ASM, ADSM’lerde güvenliğin gerçek anlamda sağlanması için gerekli adımların atılmalı. Malpraktis davalarında hekim ve diş hekimlerinin, hâkimler gibi güvence altına alınması, kast unsuru olmadıkça hekim hapis cezası ile yargılanmamalı ve tazminat hekime rücu edilmemeli. Tüm hekim ve diş hekimleri arasında eşit işe eşit ücret anlayışı sağlanarak, aynı eğitim düzeyindeki hekimlerin statü farklılıklarından doğan ücret ayrımlarının kaldırılması. Genel bütçeden ödenen ve emekliliğe yansıyan tek kalem maaş düzenlenmeli ve bu maaş en az kıdemli tabip albay veya birinci dereceye ayrılmış 10 yıllık hâkim ve savcı düzeyinde olmalı. Aile hekimliğindeki sözleşme ve ödeme yönetmeliği derhal geri çekilmeli. Aile hekimliğinde hak ediş ücretlendirmesinde 2 bin 700 nüfusa düşülse dahi aile hekiminin sorumlu olduğu nüfus 4 bin gibi hak ediş alması için katsayıların arttırılması. Son 5 yıldaki cari gider kaybı yerine konmalı ve cari giderin yıllık hesaplaması, gider kalemlerine göre yapılması. Aile hekimliği için açılacak olan tüm binalar idare tarafından kamu binası olarak tedarik edilmesi ve aile hekimlerine tahsis edilmesi. Asistan hekimlere 24 saati aşan mesai uygulamalarına son verilmeli. Asistan hekimler nöbet ücreti tehdidi ile fazla mesaiye zorlanmaması ve borçlanma senetlerinin kaldırılması. Özellikle uzmanlık ve yan dal eğitimi sonrası mecburi hizmetin kaldırılmalı” açıklamasında bulundu.  Basın açıklamasının sonunda 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayan hekimler, 14-15-16 Mart tarihlerinde iş bıraktıklarını duyurdu.