Torbalı'ya "Bayram Uğramadı" başlığı ile ilçe ekonomisinin sorunlarını dile getiren Demokrasi ve Atılım Partisi Torbalı İlçe Başkanı Serdar Havsut yaptığı yazılı açıklamada küçük esnaf başta olmak üzere hayvan besicileri ve üreticilerin zor durumlarına dikkat çekti. Serdar Havsut Kurban Bayramı öncesi iktidarın yanlış hamlelerinden kaynaklanan ekonomik sorunlara sert eleştirilerde bulundu. İlçe esnafının perişan olduğu bu dönemlerde bayram alışverişi eski bayram öncelerini hatırlatmadı. Bu konuda özelikle Torbalı'lı hemşerilerine seslenen Havsut bayram alışverinizi ilçemizin küçük esnafından yapın diye çağrıda bulundu para akışının ilçemizde bir döngü halinde akması, ilçe halkımıza ve esnafımıza bir nebzede umut ışığı olacağını söyledi.

SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ DİLE GETİRDİ

Yapılan yazılı açıklama ile hem içinde bulunduğumuz dönemin ekonomik sorunlarına değinen hem de sorunların çözümlerini dile getiren Deva Partisi İlçe Başkanı'nın açıklamaları şu şekilde;

İçinde bulunduğumuz konjonktürde ekonominin, adaletin, toplumsal barışın ve eğitimin raydan çıktığını görüyoruz ilçe kongremiz öncesinde 60 mahallemizin 30 tanesini ziyaret edip esnafımız ve halkımız ile buluştuk karşılıklı fikir alışverişlerinin olduğu ziyaretlerde yaşamın ana faktörü olan iki meslek grubu çiftçi ve esnafın durumu içler acısı. Tohumdan, gübreye, mazottan,elektirik ve suya kadar fahiş fiyatlar çiftçimizin belini bükmüş durumda aynı zamanda üretim ile paralel giden hayvancılık ilçemizde bitme noktasına gelmiş durumda yem ve saman fiyatları kurban pazarına çıkan hayvanın satış maliyetini neredeyse zararına satış şekline getirmiş durumda. Çarşı-pazar ziyaretlerimizde küçük esnafa bir dokununca bin ah işitiyoruz. Verilmeyen destek kredileri, pandeminin getirdiği zorluklar, faizli krediler paramızın günden güne değerini kaybetmesi, küçük esnafın kepenk kapatmasına yada hacizlerle mücadele etmesine neden olmuş durumda.

Demokrasi ve Atılım Partisi olarak Ali Babacan önderliğinde çıkmış olduğumuz bu yolda halkımız müsterih olsun geçmişte ekonomiyi nasıl Dünya'nın sayılı ekonomilerinin arasına çıkardıysak; doları nasıl 2 bandında sabitlediysek yine yapacağız. Birbirinden değerli parti Teşkilatımız ile işin ehli insanlarla çıktığımız bu yolda esnafımızın,çiftçimizin ve gençlerimizin yanında olacağız. Karşılaştığımız sorunlara dönük çözüm önerilerimize şu şekilde değinebiliriz:

Esnafa, ayda asgari ücret kadar destek sağlanmalı ve bu destek minimum 9 ila 12 ay arasında sürdürülmelidir. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi pandemi süresi de göz önüne alınarak en az yüzde 50 artırılmalı ve 6, 8, 10 aylık yararlanma süreleri 9, 12 ve 15 aya çıkarılarak devam ettirilmelidir. SGK prim ödemeleri, vergi borçları, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri acilen faizsiz olarak pandemi bitene kadar ertelenmelidir. Kira desteğinin kapsamı genişletilmeli, mevcut kiranın yüzde 50’sini geçmemek üzere, büyük şehirlerde 2.500 Türk Lirası ve diğer illerde ise 1.500 Türk Lirası kira desteği 9-12 ay boyunca sağlanmalıdır. Bankalardan kredi çeken vatandaşların kredi borçları ile diğer kamu borçları da faizsiz olarak en az 18 ay süreyle ertelenmelidir.Bankalardan kredi çeken vatandaşların kredi borçları ile diğer kamu borçları da faizsiz olarak en az 18 ay süreyle ertelenmelidir.

Çiftçimizin kullandığı mazotun ÖTV'sini çiftçimize geri iade edeceğiz.Çiftçimizin kullandığı gübrenin maliyetinin yarısını, yüzde 50'sini, destek olarak kendisine vereceğiz. Elektriği, çiftçiye özel tarifeyle, daha ucuza sağlayacağız.Çiftçimizin kalkınması için; tarımda ithalatı değil, içeride üretimi destekleyeceğiz.Yem bitkilerinin kullanımına yüzde 50'ye kadar destek vereceğiz.Tarımsal kredileri, gerçek çiftçilere vereceğiz. Kredilerin geri ödeme zamanını ve hasat dönemi ve süresine göre belirleyeceğiz.Çiftçimizin kalkınması için; tarımda ithalatı değil, içeride üretimi destekleyeceğiz.DEVA iktidarında Ziraat Bankası yeniden, tekrar çiftçinin bankası olacak.