Sanayi, tarım ve turizm açısından ülkenin önde gelen ilçelerinden olan Torbalı, her geçen gün gelişimini hızla sürdürüyor. Torbalı Belediyesi ilçenin bu gelişimine ve değişimine ayak uydurmak adına bazı projeleri hayata geçiriyor. Bu kapsamda ilçenin çağdaş ve şeffaf belediyecilik anlayışını temsil eden bir belediye hizmet binası, Pazar kurulan günler dışında da aktif günün her saatinde farklı kullanıcı gruplarına hitap edebilecek, açık sosyal alanlar ve meydan ile özellikle park yeri problemlerini çözecek bir otopark düzenlenme için kolları sıvayan belediyemiz bir proje yarışması başlatmıştı. Düzenlenen Ulusal Mimari Proje Yarışmasına ülke genelinden 107 proje katıldı. Konusunda deneyimli jüri üyelerinin değerlendirme yaptığı yarışma sonunda Torbalı’nın kaderini değiştirecek projeler belirlendi. Yarışmaya katılan projelerin tamamı Belediye Kültür Merkezimizde sergilenmektedir. İsteyen vatandaşlarımız projeleri inceleyebilir.

CANLI BİR KENTSEL YAŞAM

Dereceye giren projeler hem ilçenin tarihi ve kültürel yapısını ortaya çıkartacak hem de kronikleşen sorunlarına çözüm olacak. Dereceye giren projelerde en önemli detaylardan birisi meydan oldu. İlçe merkezinin fuayesi gibi çalışacak bir etkinlik alanı olarak kurgulanan meydanda kentsel ölçekteki aktivitelere ev sahipliği yapacak amfi,  açık hava film gösterimleri, konserler gibi etkinlikler için kullanılacak. Yeni bir kent merkezi oluşturma amacıyla, projede bir dizi sosyal donatıya yer verildi. Buna göre atölye, etkinlik alanı, amfi ve çevresindeki açık alan düzenlemesi ile geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden bir kullanım zenginliği oluşturulması hedeflenen projede sosyal donatılardaki çeşitliliği ile farklı zaman dilimlerine yayılan, canlı bir kentsel yaşam örgütlemesi planlandı.

BELEDİYE BİNASI YERİNİ KENT MEYDANINA BIRAKACAK

Konusunda deneyimli mimar ve ekipleri tarafından hazırlanarak yarışmaya sunulan projelerde Belediye Hizmet Binası, yeni kent merkezini tanımlayan bir kentsel imge olarak düşünüldü. Yerel yönetim yapısı olarak belediye binaları doğası gereği, kentin etkileşim alanı içinde bulunması gerekmekte. Bahsi geçen etkileşim alanın kent belleğindeki yerini sürdürecek olması, mevcut belediye binasının yerini kent meydanına terk ediyor oluşu, Pazar-Meydan ile kurabileceği potansiyel ilişkiler yapının konumlanışı açısından avantaj olarak görüldü. Hizmet binasının yoğun ofis programı üst katlara alındı, binanın alt katları kentsel yaşamının bir parçası olarak düşünüldü.

KATLI OTOPARK VE RESTORAN İNŞA EDİLECEK

Perşembe günleri kurulan pazar yeri Torbalı’nın kentsel yaşamı içerisinde hem ticari hem de kültürel bir faaliyet olarak rol oynuyor. Projede mevcut pazar geleneği gözetilerek, pazarın kurulmadığı günlerde kamusal işlevlere olanak tanıyacak esnek bir mekan kurgulandı. İlçenin en büyük problemlerinden olan otopark sorunu yeni düzenleme ile sona erecek. Yeni proje ile Muratbey Mahallesi’nde kalan pazar yeri yeniden düzenlenecek. Köylü pazarı olarak bilinen bu bölümde katlı otopark ve restoran inşa edilecek. Zemin kat kullanımını artırılıp, meydanlaşmayı sağlayabilmek adına yer altı otoparkları da ilçe halkının hizmetine sunulacak. İlçenin kaderini değiştirecek olan mimari proje en kısa zaman içerisinde başlayacak.