Rezmi kurumlardan gelen tebligatlar vatandaşlara ulaşamadığı için muhtarlıklarda birikiyor. Trafik cezaları, avukatlardan gelen çeşitli tebligatlar, icra amaçlı gönderilen tebligatlar ve daha birçok konuda gönderilen mahkeme tebligatları tüm mahalle muhtarlarında poşetler hatta çuvallar içerisinde yığılmış durumda. 7201 sayılı Tebligat Kanunu’na göre evde bulunmayan vatandaşa gelen tebligatları almak zorunda kalan muhtarlar yaşadıkları sıkıntılar yüzünden yasanın değiştirilmesini istiyor. Vatandaşların gelen tebligatları evlerinde ya da işyerlerinde olmadıkları için alamadıklarını ifade eden muhtarlar, işleri düştüğünde geldikleri için bu birikmelerin yaşandığını söyledi.

HER AY 1000 EVRAK

Son yıllarda mahalle muhtarlıklarında tebligat bolluğu göze çarpıyor. Muhtarların masalarının üzeri, alt kısımları resmi evrak konulan çekmeceler ve muhtarlığın dört bir köşesinde tebligattan geçilmiyor. 7201 sayılı Tebligat Kanunu, muhtarlara tebligatı alma sorumluluğu veriyor. Postacı, mahkemeden, noterden, belediyeden getirdiği evrakın sahibini adresinde bulamadığında soluğu muhtarlıkta alıyor ve tebligatı muhtara bırakıyor. Postacı, evrakı muhtara bıraktıktan sonra görevi sona eriyor. Ancak muhtarın derdi bundan sonra başlıyor. Kalabalık nüfusa sahip olan mahallelerde muhtarlar ayda 500-1000 adli tebligat evrakı alıyor. Eğer, muhtarlığa gelip evrakını alıyorsa sorun olmuyor. Ancak evrak almayanları ise bulma görevi muhtara düşüyor. Ya telefonla ulaşmaya çalışıyor ya da evine gidip evrak sahibini buluyor. Zaman, zaman tebligat sahibiyle tartışıyor ve çoğu zaman tartaklanıyor. Kimi zaman ise tebligatlarla ilgili hakkında soruşturma açılıyor. Tebligat evrakının muhtarlığa bırakılmasıyla tebligat yapılmış sayılması muhtarları ağır bir yükün altına itiyor, bu nedenle muhtarlar tebligat yasasının değişmesini istiyor.

‘POSTACI DEĞİLİZ’

Özellikle trafik cezalarının başı çektiği tebligat yığınları arasında, birçok nedenden evrakında olduğu görülüyor. Muhtarlar, artık tebligatları koyacak yer bulamadıklarını söyledikleri konuşmalarında durumun düşündürücü olduğunu da sözlerine ekledi. Artık postacının işini yapmak istemediklerini belirten Torbalı Mahalle Muhtarı Hüseyin Kuran; “1959 yılından günümüze gelen bu kanun ne yazık ki zaman içinde değişmedi. Daha evvel emniyet birimleri de bu tebligatları alıyordu ama şu an sadece muhtarlıklar üzerine kaldı ve ağır bir yük oldu. Muhtarlıklar mutlaka kamu görevi yapan vatandaşlara doğumdan ölüme kadar hizmet eden birimlerdir ama biz diyoruz ki bu belgeler sadece muhtarlıklara bırakılmasın. Her gün evraklarla uğraşıyoruz ve gelen evrakları topluyoruz. Bugüne kadar şikayet ettiğimiz neredeyse tek konu tebligatlar oldu. Bu bizim omuzlarımızda büyük bir yük” dedi.