Onlarca çeşit ürünün yetiştiği Torbalı’da bu kez renkli karnabahar yetiştirildi. Dünyada örneği bulunan ancak Türkiye’de bugüne kadar pek denenmeyen renkli karnabahar bir firmanın ‘Çocuklar da karnabahar yesin’ projesinin bir ürünü. Bu firma ile çalışan Subaşı’daki Ak-San Tarım şirketi, Subaşı ve Ahmetli’de deneme amaçlı sarı, turuncu ve mor renklerinde karnabahar üretti. GDO’su ile oynanmamış olan bu karnabaharlar daha çok ihracat amaçlı ekildi. Fabrikaların sıraya girdiği ürün dondurulmuş gıda fabrikaları aracılığıyla Avrupa’ya gidecek. Çok az bir kısmı da yurt içi piyasasında olacak.

HASAT GERÇEKLEŞTİ

Torbalı’da bu ürüne kalkışan ilk üretici olan Ak-San Tarım sahibi Bayram Aksak, artık çocukların karnabaharı büyük keyifle yiyeceğini söyledi. Tadı da normal karnabahara göre daha tatlı olan renkli karnabaharı bu yıl deneme amaçlı ektiklerini ifade eden Aksak, önümüzdeki yıldan itibaren daha kapsamlı üretime geçeceklerini söyledi. Bakım ve yetiştirme olarak normal karnabaharla benzer çalışmaları gerçekleştirdiklerini verimin de en az normal karnabahar kadar olduğunu ifade eden Aksak, renkli karnabaharın Torbalı topraklarını sevdiğini söyledi. Sarı ve turuncu karnabaharı hasat eden Aksak, mor karnabaharda da yaklaşık bir ay sonra hasadın gerçekleşeceğini söyledi.

EKİM ALANI VE ÜRETİCİ SAYISI ARTACAK

Torbalı ile birlikte çeşitli şehirlerde renkli karnabaharı denediklerini ifade eden merkezi İsviçre’de bulunan Syngenta Tarım’ın Ege Bölge yöneticilerinden Cüneyt Özge, “Çocuklara karnabaharı sevdirme amacıyla yola çıktık. Avrupa’dan getirdiğimiz tohumları denedik ve iyi verim aldık. Bu ürünler oldukça özel ürünler. Hava ne kadar bozulsa rengi ve tadı bozulmuyor. Maliyeti normal karnabahara göre daha yüksek. Ancak talebi de ona göre daha fazla. Türkiye’de de ilerleyen dönemde bu karnabahar türüme eğilimin daha da artacağını öngörüyoruz. Ürettiğimiz bu ürünler İstanbul’da İstinye Park ve Bakırköy Migros’ta yer alıyor. Onun dışında yurt dışından ciddi bir talep var. Verimden ve kaliteden memnunuz. İlerleyen dönemde ekim alanı ve bu ürünü tercih eden üretici sayısı hayli artacak” ifadelerini kullandı.