Torbalı’da oda seçimleri denince akla direk Şoförler Odası ve Ziraat Odası geliyor son yıllarda. Malum diğer odalar rakipsiz bir şekilde seçime gider oldu. Esnaf Odası için kimse kulis bile yapmazken, Ticaret Odası için de kimse yarışıp boşa kürek sallayayım demiyor. En hareketli seçim şüphesiz Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda. Yaklaşık bin üyenin olduğu odada katılım genelde yüzde 60 seviyesini aşmıyor. Zaten yüzde 40’ı seçime getiren aday ipi göğüsleyecek ama nedense her seferinde iddialı giren adaylar, sandıktan boynu bükük ayrılıyor.

Dün, Aydın Sezer Spor Salonu’nda Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın seçimi oldu. 16 yıllık başkan Cıva İsmail Akman’ın yanı sıra, Musa Yukarı ve Ali Rıza Çolak da aday olmuştu. Seçimden birkaç gün önce ‘Gazetecilik’ yapan Torbalı Güncel Yukarı’nın tüzük gereği aday olamayacağını yazdı. (Yukarı’nın ‘Sen hayırdır’ telefonuna hiç değinmeyeceğim.) Yukarı, ‘Yok öyle bir şey ben adayım’ dese de seçimde tüzük gereği aday olmayıp, listesindeki Hüseyin Hascanlı’yı aday gösterdi. Beklenmeyen hareket herkesi ters köşe yaptı. Bunu seçimin ‘Akıllı hamlesi’ olarak ilan ediyorum.

Cıva da muhtemelen bunu beklemiyordu. Kanunen listesinin önünde engel kalmayan Yukarı, Hascanlı’nın adaylık konuşmasında ‘Ben sözümü listemdeki Musa Yukarı’ya bırakıyorum’ demesiyle kürsüye çıkıp, konuşmasını yaptı. Oldukça heyecanlı olduğu konuşmasında Bir Cıva’ya bir de rakibi Ali Rıza Çolak’a yüklenmesi tepki de çekti. Hatta Çolak, tam konu ona gelecekken ‘Bana sallama Musa’ diye de serzenişte bulundu. Seçim öncesi Çolak’la da konuştuğunu bir nevi itiraf eden Musa Yukarı, “Ben ona yapma, etme dedim ama dinlemedi” diyerek Çolak’ı nakliyeci esnafı listesine yazmasıyla suçlamıştı...

Musa Yukarı tabi heyecanın da verdiği etkiyle Cıva’ya zaman zaman yersiz ifadeler kullandı. Nasıl, ‘Yeter’ diyeceğini artık bilmeyecek hale gelen Yukarı bir yerde de ‘Sen yatır mısın?’ diyerek rakibi ve şoför esnafının yıllardır iradesi olan Cıva’ya ağır bir ifade kullandı ki bu bence en büyük gafı olmuştur. Bu şoför esnafının da çok tasvip etmediği bir cümle oldu. Seçim süresince konuştuğum birkaç esnaf, bu ifadelere olan rahatsızlığını dile getirdi. Bu hareketi de seçimin ‘Gafı’ olarak ilan ediyorum.

Seçim boyuncu usturubunu bozmayan Ali Rıza Çolak, gerek vaatlerinde gerekse de eleştirilerinde sakin bir üslup kullandı. Rakiplerinin aksine daha kısıtlı bir kitleye (Nakliyeci) hitap eden Çolak, Cıva İsmail Akman’a da çiçek takdim etti. Bunu da seçimin ‘En nazik hareketi’ ilan ediyorum. Sert eleştirilerini ve iddialarını da saygı çerçevesinde naif bir şekilde dile getirdi ki, Cıva da bu yönüyle Çolak’ı tebrik etti.

Başkan Cıva ise çok mütevazi girdi seçime. Hiçbir gazete demeci vermeden, hiçbir seçim görseli paylaşmadan, salona tek bir çelenk göndermeden girdiği seçimde kendi deyimiyle ‘Tulum’ çıkardı. Seçimi kazanacağından o kadar emin olan Cıva, ayıp olmasa ‘Salona bile gelmeyecekti’ belki de...
Şoför esnafına karşı belki ilk defa eli güçsüz olan Başkan Akman, konuşmasında adayların vaatlerinin neden gerçekleşemeyeceğini mantıklı yollarla anlatınca, kafası karışık olan esnafın da oyunu bir nevi kazanmış oldu. Sakin geldiği salondan efeler gibi zeybek oynayarak çıkan Akman da artık ‘Rakipsizliğini’ ispatladı heralde. Her seçimde 2 adaya karşı tulum çıkaran Cıva, yoksa kendi deyimiyle ‘Ölene kadar oda başkanı’ mı olacak? Bunu da önümüzdeki yıllarda göreceğiz...
Ha bu arada Cıva’nın zeybek oyununu da ‘Seçimin hareketi’ ilan ediyorum...

 

Şimdi merak ettiğim olay Musa Yukarı’nın söz verdiği çekici hizmetinin bundan sonra da esnafa verip vermeyeceği. Malum Perşembe gününden itibaren Yukarı, oda üyelerine ücretsiz çekici hizmetini başlatmıştı. ‘Daha seçilmeden icraatlere başladı’ yorumları yaptıran Yukarı, eğer bu hamleyi devam ettirirse, gönüllerde taht kuracaktır ve sonraki döneme çok güçlü girecektir.