Yeni Asır gazetesinin Haftabaşı Sohbetlerinin bu haftaki konuğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği-Genç Girişimciler Kurulları arasında en genç başkan olan İzmir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Süleyman Çınar (27) oldu. Çınar sorularımızı yanıtlarken, "İzmir her konuda çağdaş bir kent. O yüzden gençlerin girişimcilik ruhlarını genişletiyor, hayallerini gerçekleştirmeleri sağlıyor. Bunun için çok uygun bir şehir" dedi. Torbalı Ticaret Odası'nın başkanlığını yapmış Behçet Çınar'ın oğlu, Çınarlar Şirketler Grubu yöneticisi Süleyman Çınar, İzmir tarihindeki "En Genç İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı" unvanının da sahibi. Bir futbol takımının Türkiye delegeliğini üstlenen Çınar, İMMD yönetim kurulu üyeliği görevini de sürdürüyor.

 Genç Girişimciler Kurulu ile tanışmanız nasıl oldu?

İzmir Genç Girişimciler Kurulu 17 kişilik bir yönetim ekibinden oluşuyor. 17 kişinin 4'ü koordinatör oda olan EBSO'dan üyeler. 2'si ise İZTO'dan gelen üyeler. Bu iki odamızın dışındaki bütün oda ve borsalardan birer üyemiz var. Ben Torbalı Ticaret Odası'nda kayıtlıydım. Torbalı Ticaret Odası'nda bir genç girişimciler kurulu olduğu söylendi ve bu kurula davet edildim. Bu kurulda seçimde benim aday olmam konusunda bir karar çıktı. Torbalı'da seçimi kazandıktan sonra il yönetiminin bir üyesi oldum. İl yönetiminde yapılan toplantıda başkanlık seçimini İzmir tarihinde ilk kez ilçeden gelen biri olarak kazandım.

KOSGEB FIRSATLAR SUNUYOR

- İzmir Genç Girişimciler Kurulu'nun ana amacı nedir?

Bizim ana amacımız girişimciliği insanlara anlatmak. Özellikle 40 yaş altı insanları girişimciliğe teşvik etmek, özendirmek istiyoruz. Bunun için biraz da elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse KOSGEB ile işbirliği içerisinde çalışmak gerekiyor. Çünkü ticari girişimcilik küçük veyahut büyük bir sermaye ister. Bu sermayeyi veren KOSGEB gibi güzel bir kurum var. Güzel bir projeye destek veriyorlar.

Kurulunuzun projelerinden biraz bahseder misiniz?

Biz pandemi sürecinin yarattığı koşulların oluşturduğu fikirle, Ege Bölgesi'ne faydalı olmak ve fırsatçıların önüne geçmek için bir proje oluşturduk. Özellikle genç girişimcilerin firmalarının ürünlerine yönelik bir web sitesi kurmayı düşündük. Sadece Ege'ye değil tüm Türkiye'ye yayılması gibi bir hedefimiz var. Aradığın ürünü yazıyorsun ve karşına senin gibi genç girişimci olan firma çıkıyor. Amacımız genç girişimciler arasındaki alışverişi hareketlendirmek. Bu konuda bir aşamaya kadar geldik ama pandemide yaşanan kapatmalardan dolayı sıkıntılar yaşadık. Bu projemizi mutlaka hayata geçireceğiz.

BU KONUDA ŞANSLIYIZ

- Genç girişimciler olarak İzmir ekonomisinin şu anki durumunu ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Biz gençlerin İzmir'de olması bir şans. İzmir, yaratıcılık konusunda; sanata, gençlere ve kadına verilen değer konusunda Türkiye'deki en iyi illerden birisi. İzmir'de bir genç çok daha özgür düşünebiliyor. Bu konuda çağdaş bir kent. O yüzden genç girişimcilerin, girişimcilik ruhu konusunda hayallerini sonsuza kadar açabilen bir şehir. O yüzden biz bu konularda şanslıyız. Ekonomisi büyük bir kentiz. Sokakta gezerken bile hayal gücünüzü gerçekleştirebileceğize inandıran bir şehir.

ŞİRKETTE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SORUMLULUĞU BENİM ÜZERIMDE

Torbalı doğumlu olduğunu belirten Çınar, "Çocukluğumdan beri çizime ilgim vardı. Okan Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun olduktan sonra İzmir'e dönüp aile şirketinde görev aldım. Biz tarımsal sulama sistemleri üretimi yapıyoruz. Zeytinyağı ve inşaatta da varız. İnşaat sektörünün sorumluluğu bende" dedi.