Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının sona ermesinin ardından akaryakıttan alınan ÖTV oranları arttırıldı. Resmî Gazete’de yayınlanan karara göre; benzinden alınan ÖTV yüzde 54 zamlanarak litre bașına 1.35 TL’ye yükselirken motorindeki (mazot) ÖTV zammı yüzde 78, LPG’de yüzde 188 zamma ulaștı. Düzenleme sonrası benzinde 55, motorinde 67, LPG’de ise 35 kuruș/litre zam yapılmıș oldu. Zam sonrası benzin fiyatı 7.70- 7.75 TL, motorin (mazot) fiyatı ise 7.15-7.20 aralığına geldi. Yapılan zamlardan en çok etkilenen kısım çiftçiler oldu. Mazota yapılan zam Torbalı’daki çiftçileri isyan ettirdi. Tarım kenti olan Torbalı’da mazot fiyatındaki artış zaten kötü günler geçiren çiftçiyi perişan etti.

MAZOT ÖZEL TÜKETİM DEĞİL

Mazottaki ÖTV’nin düșürülmesi gerektiğini savunan çiftiler, mazotun özel tüketim olmadığını ve üretimi için tarlada kullanıldığını söylediler. Bazı çiftçiler ise mazot fiyatlarında yașanan artış nedeniyle özellikle kooperatif ve bankalara olan borçlarının giderek arttığını dile getirdiler. Domates başta olmak üzere yazlık ürünlerin ekildiği, çapalama ve ilaçlama yapıldığı bu dönemde mazot fiyatlarına yansıyan ÖTV zammının birçok çiftçiyi mağdur edeceğini ifade ettiler.

“GİRDİ FİYATLARIMIZ HIZLA ARTIYOR”

Torbalılı çiftçilerden Yılmaz Şimşek, yapılan zamlara tepki göstererek “Özellikle mazot fiyatına yapılan ÖTV zammı tüm çiftçileri doğrudan etkiliyor. Üretim maliyetlerimiz her geçen gün artıyor. Pandemi döneminde üretebilmemiz için daha çok destek sağlanmalı ve zamlardan vazgeçilmeli. Kooperatiflere olan borçlar ertelenmeli, faizsiz krediler verilmeli. Mazottaki ÖTV zammı ötelenmeli. Çiftçimizin üretimden vazgeçmemesi için öncelikle girdi fiyatları kontrol altına alınmalı.” şeklinde konuștu.