Bu yıl sözleşmeli model tarım uygulaması nedeniyle, üreticilerle sözleşme imzalayan fabrikaların çeşitli gerekçelerle mal alımını durdurması Torbalı Ovası gibi Bakırçay Havzası domates üreticisini isyan ettirdi. Kınıklı üreticiler ise domatesini tarladan toplamama kararı aldı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi tarafından Kınık’ın Dündarlı köyünde, köy muhtarı Ahmet Kanat’ın domates tarlası önünde yapılan basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, CHP Bergama ve Kınık İlçe Başkanları, Bergama Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bakırçay Yerel Hizmetler Müdürü ve üreticiler katıldı.

FİYATLAR 30 -35 KURUŞA KADAR DÜŞTÜ

Yapılan basın açıklamasında konuşan ZMO İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk ise sözleşmeli tarım modelinin yeterince tartışılmadığını, neredeyse tarımın ve üreticinin tek kurtuluş reçetesi olarak sunulduğunu belirtti. Tevfik Türk konuşmasında, “Son günlerde domateste üretici eline geçen fiyatların, dönem öncesi sözleşmeyle belirlenen fiyatların ve maliyetlerin altına düşmesi ilişkinin hiç de bir kazan-kazan ilişkisi olmadığını göstermiştir. Üretim maliyetlerinin ortalama 45 kuruş olduğu, dönem öncesinde 55 kuruştan sözleşmelerin yapıldığı ortamda üretici eline geçen fiyatların 30 -35 kuruşa kadar düştüğü dile getirilmektedir” dedi.

ÜRETEN VE TARIM KESİMİNİN KALKINDIĞI BİR TÜRKİYE ÖZLEMİMİZ VAR

Domates üretimindeki sorunların dile getirildiği eylemde konuşan CHP İzmir İl Milletvekili Mahir Polat ise "Virüs vuruyor, pandemi vuruyor, hastalık vuruyor. Sözleşmeli üretim yapan firmalar vuruyor. Üstüne üstük çiftçiyi birde AK Parti politikaları vuruyor. Bundan hep birlikte kurtulmamız gerekiyor. Üreten ve tarım kesiminin kalkındığı bir Türkiye özlemimiz var. Çiftçi kalkınmadan Türkiye’nin kalkınamayacağını söylemek zorundayız” dedi.