Küçük Menderes Havzası’nda sanayi ve tarımsal üretimin birlikte geliştiği Torbalı, daha modern ve daha güçlü bir altyapıya kavuşuyor. İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Genel Müdür Yardımcısı Gürkan Erdoğan ve ilgili bürokratlar ilçedeki İZSU yatırımlarını inceledi.

2019 YILINDAN BU YANA DEV YATIRIMLARA İMZA ATILDI

İZSU Genel Müdürlüğü, 2019’dan bu yana Torbalı ilçe merkezinde yaklaşık 230 kilometre içme suyu yenileme çalışmasını tamamlayarak ilçeyi sağlıklı bir altyapıyla buluşturdu. Tamamlanan çalışmalar bölgedeki kayıp kaçak oranlarını da büyük ölçüde azalttı. Atatürk Mahallesinde 7 kilometre, Ayrancılar ve TOKİ konutlarında 6 kilometre, Karakuyu Mah. 2 kilometre, Bahçelievler TOKİ’de 1,5 kilometre olmak üzere ilçe genelinde toplam 24,2 kilometre kanalizasyon hattı yenilendi, yeni kanal imalatları tamamlandı.

DAHA TEMİZ BİR TORBALI

Karakuyu, Eğerci, Şehitler, Ayrancılar, Karşıyaka, Özbek mahallerinde toplam 71 kilometre atık su ve yağmursuyu şebeke hattında temizlik çalışması gerçekleştirildi. Ayrıca temizlik ve taşkın önleme çalışmaları kapsamında ilçede toplam 97 bin 20 metre dere temizlik çalışması tamamlandı.

MAHALLELERE YENİ SU KAYNAKLARI

Göllüce, Subaşı, Karaot, Çapak, Çakırbeyli, Dedemezarlığı, Kırba, Ahmetli, Yeniköy, Kızıldamlar, Naime, Helvacı mahallelerine hizmet verecek olan toplam 13 adet yeni sondaj kuyusu ilçeye kazandırıldı.

ÜST KAPLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İlçede gerçekleştirilen arıza bakım çalışmalarında oluşan 180 metrekare parke yama işlemi tamamlanarak ilçe sakinlerinin mağduriyet yaşamalarının önüne geçildi. Üst kaplama çalışmaları ilçe genelinde titizlikle devam ediyor.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEYECEK ÖNEMLİ YATIRIMLAR

İZSU Genel Müdürlüğü, Küçük Menderes Havzası’nda çevre kirliliğini önlemek ve havzayı korumak için ilçeye hizmet eden Torbalı ve Ayrancılar Yazıbaşı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinin kapasitelerini artırıyor. Kapasite artırım çalışmalarında imalatlar devam ediyor. Yaz – kış verimli bir şekilde arıtma yapan tesislerde kapasite artırımına gidilmesi ile evsel atıklarla birlikte sanayi atıklarının da toplanarak tesise iletilmesi sağlanacak. Torbalı İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi’nin kapasitesi yaklaşık 1.5 kat artarak 21 bin metreküpten 58 bin metreküpe çıkıyor. Ayrancılar Yazıbaşı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinin kapasitesi ise 3,5 kat artırılarak 7 bin metreküpten 25 bin metreküpe çıkarılıyor. Torbalı yerleşimleri daha temiz bir çevreye kavuşarak “sürdürülebilir çevre” hedefine bir adım daha yaklaşıyor.

İZSU HEYETİNİN İLK DURAĞI TORBALI ATIKSU ARITMA TESİSİ OLDU

İlçe ziyaretleri kapsamında Torbalı’da ki yatırım ve çalışmaları yerinde inceleyen İZSU heyetinin ilk durağı Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi’nde devam eden kapasite artışı çalışmaları oldu. Genel Müdür Köseoğlu, tamamlandığında Torbalı ilçesini modern ve güçlü bir altyapıya kavuşturacak olan 2. Etap inşaatında incelemelerde bulundu ve projede görevli yetkililerden bilgi aldı. Köseoğlu ve İZSU heyeti şantiyedeki incelemelerin ardından Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin’i makamında ziyaret etti. Torbalı’da devam eden çalışmaların durumu ve yapılması planlanan yatırımlarla ilgili görüşmelerin ardından Karakızlar mahallesine geçilerek ilçe muhtarlarıyla toplantı yapıldı. Toplantıya Karakızlar, Helvacı, Ortaköy, Çamlıca, Ormanköy ve Düverlik mahalle muhtarları katıldı. Muhtarların dile getirdiği taleplerin atık su ile ilgili olanlarının büyük çoğunluğunun Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi 2. Etap inşaatının tamamlanmasıyla çözüme kavuşacağını belirten Köseoğlu, bu projenin Torbalı için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Karakızlar mahallesindeki toplantının ardından Ayrancılar İZSU Hizmet Binası’na geçen İZSU heyeti burada Pancar, Demirci, Yoğurtçular, Yazıbaşı, Bahçelievler, Ayrcancılar ve Türkmenköyü mahalle muhtarıyla da bir araya geldi. Muhtarların ağırlıklı olarak dile getirdiği üst kaplama yapım taleplerinin öncelikleri olduğunu belirten Köseğlu, İZSU’nun Torbalı’daki yatırımlarının kesintisiz şekilde devam edeceğini dile getirdi.

PLANLANAN YATIRIMLAR EN KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRİLECEK

İZSU Genel Müdürlüğü ilçede yaşanan sorunlar ve gelen talepler doğrultusunda yatırım planını hazırladı. Planlanan yatırımlar en kısa sürede hayata geçirilecek. Bu kapsamda; Helvacı, Pamukyazı ve Karakızlar mahallerinde yaklaşık 7 kilometre içme suyu şebekesi yenilenecek. İmalatları tamamlandığında günlük 57 bin metreküp atık su arıtarak İzmir ilinin 2. en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisine sahip olacak Torbalı ilçesinde, sanayi kollektör hattı ve Subaşı mahallesinin kanalizasyon hatları da tamamlanarak tesise iletilecek. Kuşçuburun, Çapak mahallerinin kanalizasyon hatları tamamlanarak bölgenin atık suları Ayrancılar Yazıbaşı arıtma tesisine iletilecek. Yazıbaşı ve Pancar mahallesi atık suları ise yeni yapılacak kanalizasyon hatları ile Havza Atıksu arıtma tesisine iletilecek. İlçe genelinde yaklaşık 20 mahallede 25 kilometre dere temizliği çalışmaları devam edecek ve 150 adet menfez ile geçiş yenileme yapılacak. Hayıtözü deresinde aşırı yağışlarda yaşanabilecek su baskınlarını önlemek için 9 ayrı noktada toplam 80 adet menfez ile 3 bin 700 metre dere ıslahı gerçekleştirilecek.