DİSK/Gıda-İş Sendikası Merkez Yöneticisi Mazhar Uzbek ve Selüloz İş Sendikası SEGAZHA Ambalaj İşyeri Baştemsilcisi Mehmet Palabıyık ile Torbalı’daki fabrikaların durumlarını ve 1 Mayıs taleplerini konuştu. Torbalı’da bulunan büyük fabrikaların sendikasız olduğuna dikkat çeken Uzbek, “Danone hariç Philsa (marlbro), JTI (camel) ve feast (Özgörkey) fabrikalarında işçiler sendikasız çalışıyor. Philsa Marlbro ve JTI açısından değerlendirecek olursak ücretlendirmeler normal piyasanın üstündeymiş gibi gösterilip aslında pandemiyle beraber eriyen bir ücret yaşanıyor. Aynı zamanda burada taşeron işçi arkadaşlarımız asgari ücretle çalışıp pandemi nedeniyle izinli olan kadrolu işçilerin yerine mesaiye bırakıldı. 1 Mayıs’a giderken fabrikalardaki işçi arkadaşlarımızın en büyük talepleri ücretlerin iyileştirilmesi, sosyal hakların yenilenmesi, sağlıklı bir çalışma ortamının ve iş güvencesinin oluşturulması. İşçiler fabrikalarda bu taleplerle 1 Mayıs’ı örgütlerken diğer taraftan sendikalaşma mücadelesi veriyorlar” dedi.

“BÜTÜNLÜKLÜ BİR MÜCADELEYE İHTİYACIMIZ VAR”

Torbalı’da 10 binlerce işçinin çalıştığını ve İzmir’in en büyük sanayi havzalarından birisi olduğunu hatırlatan Uzbek, “Az sayıda fabrikada sendikal örgütlenmenin olduğunu söyleyebiliriz. Sendikalı işyerleri ön açıcı roller oynuyorlar ama bizim bu havzada bütünlüklü bir mücadeleye ihtiyacımız var. Hem pandemi koşullarına karşı hem ekonomik koşullara karşı hem de yasakçı zihniyete karşı bir mücadeleye ihtiyacımız var. Sadece kendi fabrikamızdaki sorunlara odaklanmak değil bütün bir havzanın sorunları çözmek için mücadele etmeliyiz” diye ekledi.  Pandemi sürecinde yaşamını yitirenlerin çoğunun işçiler emekçiler olduğunu dile getiren Uzbek, fabrikalarda çalışma koşullarına dikkat çekti.

“1 MAYIS YASAKLARINA KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ”

1 Mayıs yasaklamalarına değinen Uzbek, “Meydanlarda kutlamaları bırakın afiş ve bildirileri de yasaklamak istiyorlar. Lebaleb kongrelerin yapıldığı, kendi mitingleri ve etkinliklerine izin verdikleri bu dönemde işçi ve emekçilerin taleplerinin daha gür çıkmasına izin vermemek için 1 Mayıs’a karşı yasakçı bir zihniyet uygulanıyor. Ama buna karşı sendika ayrımı yapmadan tabanda işçi arkadaşlarımızın asıl talebi birlikte mücadele örülmesi. Bu süreçte işçilere çok büyük roller düşüyor. Sendikal bürokrasisinin ‘yasak var bir şey yapamayız’ anlayışını yıkmak için fabrikalarda işçi arkadaşlarımızla beraber şimdiden 1 Mayısları kutlamalıyız. 1 Mayıs yasaklamalarına karşı mücadeleci bir tutum oluşturmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.