Sağlık Bakanlığı'nın hafta başında açıkladığı iller bazındaki haftalık pozitif vaka tablosuna göre, kademeli normalleşmenin, en aşağıda bulunan beş ilden başlayacağı açıklandı. 100 binde 14.89 ile Van, 12.49'la Batman, 10.39'la Bitlis, 9.55'le Hakkari ve 7.82 ile Şırnak'ta yakında normalleşmeye geçilmesi bekleniyor. 100 binde 44.39 orana sahip İzmir, ne zaman normalleşir? Bu soruyu yönelttiğimiz İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Toplumsal bağışıklığı sağlayacak aşılamayı bu yıl içinde gerçekleştirmek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla 2021 yılında İzmir'de ve ülke genelinde normalleşmenin olmasını beklemiyoruz" yanıtını verdi.

ORANLAR, GERÇEĞİ NE KADAR YANSITIYOR?

Türk Tabipler Birliği ve Tabip odalarının, pandeminin başından beri salgına ait verilerin kamuoyuyla şeffaf olarak paylaşılmasını talep ettiğini hatırlatan Başkan Dr. Çamlı, "Taleplerimizden biri de, bölgelere, illere, hatta ilçelere ait verilerin, detaylı bir şekilde paylaşılması yönündeydi. Bu rakamların, alınacak tedbirler veya tedbirlerin gevşetilmesinde yol göstereceğini savunduk. Sağlık Bakanlığı, nihayet bizim önerdiğimiz gibi rakamları il il paylaşmaya başladı" dedi. Başkan Dr. Çamlı, bu durumda İl Hıfzıssıhha kurullarının daha çok önem kazandığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugüne kadar ülkemizde alınan tedbirler, bakanlığın genelgesiyle tüm yurtta aynı anda uygulanmaya başlıyordu. Kademesiz bir gevşetilme yaşandı. Oysa İstanbul ile Ağrı'daki tablo aynı olamazdı. Nihayet bu anlayış bitti, TTB'nin önerisi doğrultusunda verilerin paylaşılacağını öğreniyoruz. Yine de burada eksik olan noktalar var. Mesela Şırnak'ta 100 binde 7.82 gibi bir oran çıkmış. O ilde yapılan test sayısı ve pozitif vaka sayısı, çok önemli. Bu orana şu yorum yapılabilir: Şırnak'ta ya yeterince PCR testi yapılmamış, yada bu bölge insanının büyük kısmı Covid 19 enfeksiyonunu geçirmiş, toplumsal bağışıklığa yaklaşmış demektir. Test sayısı yüksek olsa, oran yükselebilir. Pozitif vaka sayılarını doğru söyleyebilmek için, test sayısının yeterli miktarda olması lazım."

HIFZISSIHHA KURULLARI DAHA SAĞLIKLI KARARLAR VERECEK

İzmir'de Aralık ayında günde 15 bin test yapılırken, bugün itibariyle 3 bin-3 bin 500 test yapıldığını hatırlatarak İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Bundan sonra kararlar, iller bazında, test ve pozitif vaka sayıları değerlendirilerek alınacak. İl Hıfzıssıhha kurulu, verilere göre kararlar alacak. İl Hıfzıssıhha kurulları, konuya vakıf tabip odaları, halk sağlığı uzmanları ve epidemiyologların da yer aldığı bilim insanlarının değerlendirmeleriyle, daha gerçekçi kararlar alacaktır. O bazda bakıldığında salon toplantılarının, kıraathanelerin, lokantaların açılıp açılmayacağı, bu verilerden elde edilen pandeminin yaygınlığı ve şiddetiyle ilgili değerlendirmeler sonunda kararlaştırılacaktır" ifadesini kullandı.

NORMALLEŞME, 2022'DE BİLE ZOR GÖRÜNÜYOR

İzmir'de haftalık bazda 100 binde 44.39'luk oranın çıkmasını değerlendiren Başkan Dr. Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir'de test sayısı, 2 bin artırılırsa, bu oran değişebilir. Aralık ayından Şubat ayına pozitif vaka düşüşü olduğu bir gerçek. Aralık'ta 5 bin olan pozitif vaka sayısı, 300'lere geriledi. Şubat başından beri plato halinde. Pozitifler yüzde 35-38'lerden yüzde 8'lere indi. Mevcut tedbirlerle bu kadar oluyor. İzmir'de normalleşme ne zaman başlar, sorusuna gelince. Pfizer Biontech aşısını üreten uzmanlar, önümüzdeki 10 yılın böyle geçebileceğini söyledi. Sadece İzmir'in, Türkiye'nin değil, dünyanın normalleşmesi lazım. Dünyada enfeksiyon devam ettiği sürece, güvende olamayız, normalleşemeyiz. Bu yıl içinde toplumsal bağışıklığı sağlayacak aşılamayı gerçekleştiremeyeceğimiz bir gerçek. 60 milyon kişinin, 120 milyon doz aşılanması gerekiyor. Şubat ayını bitiriyoruz ve 4.5 milyon kişi aşılanabildi. Bu şartlarda İzmir'de ve ülke genelinde 2021 yılında normalleşme beklemiyoruz. 2022'de bile erişmemiz zor görünüyor. Mutasyonlu virüs, İzmir'de de var. Bu virüsün temel özelliği, bulaşıcılığı hızlı olduğundan, asıl virüsün yerini alması, baskın hal alması. Bilim insanlarının 3. pik olabilir şeklindeki açıklamaları var. Testlerin daha yaygın yapılması gerektiğini düşünüyoruz."