İncirin en özel türü olan Bardacıkta hasat sürüyor. İzmir’in en lezzetli bardacık inciri Torbalı’da yetişiyor. Özellikle Çapak Mahallesi’nde yetiştirilen bu incir çeşidi, Saipler, Karakızlar, Karaot, Dağkızılca, Bozköy gibi bölgelerde de bulunuyor. 2 hafta önce hasadı başlayan bardacık inciri, bu yıl yüksek verimiyle dikkat çekiyor. Her gün tonlarca incirin hasat edildiği Torbalı’ya, bölgedeki birbirinden büyük marketlerin temsilcileri gelerek incir alıyor. 15 Eylül’e kadar devam etmesi beklenen hasat, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlıyor. Bayram öncesi kilogram fiyatı 20 liradan satılan bardacık inciri şimdilerde 8-10 liradan satılıyor. Genellikle Çapak’ta yetiştirilen ve burayla özdeşleşen bardacık incirinin büyük ilgi gördüğünü dile getiren Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, “Bardacık inciri, dünyaca ünlü bir incir çeşididir ve sadece bu bölgede yetişiyor. İzmir’de en erken bardacık inciri Torbalı’da çıkar. Her gün gün ağarmadan üreticiler tarlaya girer, sabah 09.00’a kadar köy meydanında kurdukları stantlarda incirleri aracılara satar” dedi.

İNCİR PAZARI KURULUYOR

Torbalı’nın birçok bölgesinde incir üretimi yapılmasına rağmen, yoğunluk Çapak Mahallesi’nde. Bardacık inciri kalitesi ve lezzeti ile büyük ilgi görüyor. Lezzeti ile fabrikaların, lüks otellerin ve büyük marketlerin dikkatini çeken bu incir çeşidi sayesinde Çapak Mahallesi’nde, 2008 yılında incir pazarı oluşturuldu. Sabahın erken saatlerinde incir bahçelerine giden üretici, topladığı mahsulünü, mahalle meydanına gelen alıcılara satıyor. İlçe dışından gelen alıcılar, her gün 10-15 tonluk bardacık inciri alımı yapıyor. Sabah 07.00’de açılan pazarda 09.00’a kadar ürün alımı gerçekleştiriyor.

KİLOSU 8-10 LİRA

Geçmiş dönemlerde üretici mahsulünü satmak için büyük uğraşlar veriyordu. Ancak son birkaç yıldır işler tersine döndü ve alıcı üreticinin ayağına kadar gitmeye başladı. Torbalı’daki 600 çiftçi, 2 hafta önce başlayan hasat ile ürünlerini satışa çıkarmaya başladı. 6 bin incir ağacının bulunduğu ilçede, son yıllarda bardacık inciri ekimi de arttı. Kilosu şu sıra 8-10 lira arasında satılan bardacık incirinin getirisinin yüksek olması, çiftçiyi incire yöneltti. Üretici boş arazilerine incir ağacı dikmeye başladı. İzmir’in birçok bölgesine bin nüfuslu bir mahalleden sevkiyatlar gerçekleşirken, özellikle Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi turizm kentlerindeki büyük oteller Torbalı bardacık incirinden vazgeçemiyor.

GİRGİN: TÜRKİYE’NİN EN LEZZETLİSİ

Bu sabah Çapak Mahallesi’nde kurulan incir pazarını ziyaret eden Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, üreticilerle bir araya gelip hasatla ilgili bilgi aldı. Torbalı’da onlarca çeşit ürünün yetiştiğini ifade eden Girgin, “Torbalı Ovası ürün çeşitliliği açısından oldukça bereketli. Yaz-kış sebze ve meyve üssü konumundayız. Çiftçi farklı ürünlerde, yüksek kaliteyi yakaladı. Bu anlamda bardacık inciri de bizim için çok önemli. Günde 15 tonluk bir üretimin sadece Çapak Mahallemizde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu köye incir, günde 100-150 bin liralık bir girdi sağlıyor. Ayrıca bir ay hasadın devam ettiği incirde Torbalı 600 tonun üzerinde üretim gerçekleştiriyor. Yüksek fiyatı nedeniyle üreticiyi de memnun eden, tadıyla, aromasıyla diğer incirleri geride bırakan bardacık inciri için önümüzdeki süreçte ciddi adımlar da atmayı planlıyoruz. Tüm İzmir’i incirimizi tatmaya davet ediyoruz. Türkiye’nin en lezzetli inciri bu topraklarda” ifadelerini kullandı.