Yılın sonuna yaklaştıkça, artan enflasyon nedeniyle insanların alım gücü iyice azalırken, pazaryerlerindeki fiyatlar da uçuşa geçti. Torbalı’da kurulan pazarlarda sivri biber, fasulye, barbunya, börülcenin kilosu 30 lira olurken, dolmalık biber, ıspanak 20 liradan satıldı. Limon 20, salatalık ve kabak kilosu 15 liradan alıcı bulurken, kilosu 10 liraya fırlayan kuru soğan da kesilmeden ağlattı. Kıvırcık marulun 10 lira olduğu pazarda patates ve patlıcan, 10 liralık etiketiyle en makul olan sebzeler kategorisinde yer aldı.  Domates 8-15 lira arasında rakam taşırken, elma ve armut 15, şeftali 30 liradan tezgaha düştü. Bamya 50, havuç 10, mandalina 15, üzüm 20 liradan satıldı.

ERİŞEN: KIŞ AYLARINDA FİYATLAR İKİ KAT ARTACAK

İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, üreticinin maliyet giderlerini aşağıya çekmedikten sonra bu rakamların önümüzdeki kış aylarında inmeyeceğini, aksine iki kat artacağını iddia etti. Özellikle kuru soğan ve domatesin fiyatının çok artacağına işaret eden Başkan Erişen, “Kuru soğan depolara kondu. Kuru soğan talebi arttıkça, tüccar elindeki ürünü daha yüksek fiyattan piyasaya sürecek. Depodaki mal azaldıkça, soğan daha çok ağlatacak” dedi. Sera domatesin, henüz olgunlaşmadan ihracatçı tarafından kilosu 2,5 euroya satın alındığını belirten Başkan Erişen, şu değerlendirmelerde bulundu:

DOMATESİ YEMEK ZOR, SEYRETMEKLE YETİNECEĞİZ

“Bugün biz pazarcılar, o fiyatları etiketlere yazarken elimiz titriyor. Satışlarımız çok düştü. Çünkü insanların alım gücü çok çok azaldı. Bu yıl iki kez asgari ücrete zam yapıldı, yıl sonunda yeniden bir düzenleme yapılacak. İnanın, ay sonunda verilecek asgari ücret zammı, bugünkü fiyatlarla, henüz vatandaşın cebine girmeden çıktı. Vatandaş değil üç çeşit, bir kap yemeğe muhtaç hale geldi. Önümüzdeki kış çok zor geçecek. Sadece soğuklar değil, sebze ve meyve fiyatları da titretecek. Antalya’dan şu anda domatesi kilosu 8-10 liradan alıyoruz. Bugün 15 liradan satabiliyorsak, iyidir. Fakat yeni yıla girerken en kötü domatesi 25 liradan yiyecek gibiyiz. İhracatçı, sera domatesi daha olgunlaşmadan, kilosu 2,5 eurodan satın almış. 2,5 euro, 45 lira eder. Domatesin kilosu 50 lira da olabilir. Domatesi yemek pek mümkün olmayacak, seyretmekle yetineceğiz. Mazota üç günde dört lira zam geldi. Üretici, para kazanmayınca, haklı olarak ekimden vazgeçiyor. Mazot böyle yükselmeye devam ederse, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artış durdurulmazsa, üretici üretimden vazgeçmeyip de ne yapacak? Bugünkü etiketleri gözünüzün önüne getirin, yılbaşından sonra hepsi en az iki kat artışla tezgaha konulacak. Biz pazarcılar böyle bir şeyi asla istemiyoruz.  Her zaman söylediğim gibi, Manisa’da bir tarladan bedava domates alsak, satmak için pazara getirsek, bunun kilo bazında en az 5 lira lojistik gideri var. Fiyatların düşeceğini ümit edenleri üzmek istemem ama maalesef ortam, fiyatların en az iki kat artacağını gösteriyor.”