Menderes ve Torbalı ilçelerine bağlı Özbey ve Yeniköy mahallelerini kapsayan alanda Aslar Beton şirketi tarafından Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi yapılması için yeniden harekete geçildi. 35 yıl ömrü olan maden ocağında yılda 5 milyon ton üretim yapılacak. Tamamı ormanlık alanda içerisinde bulunan proje alanının Metropolis Antik Kenti 1. derece arkeolojik sit alanına 100 metre, 3. Derece arkeolojik sit alanına ise 1,23 kilometre yakınlıkta kalıyor. Alan aynı zamanda Yeniköy ve Özbey Mahallelerine yaklaşık 1,94 kilometre ve 1,81 kilometre mesafede bulunurken, en yakın hane ise 1,0 kilometre mesafede yer alıyor.

Son günlerde İzmir su sorunuyla gündeme gelirken proje yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını da tehdit ediyor. Proje sahası, İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılamak için inşa edilen Tahtalı Barajı’na 22,7 kilometre, Büyükuyuz Deresi’ne ise 1,31 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Şirketin daha önce yaptığı başvuruyu reddeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, alanın arkeolojik sit alanında kalmasından dolayı ruhsat sahasında madencilik faaliyeti yapılmayacağı kararı vermişti. Ancak şirket söz konusu sit alanının ruhsat alanın tamamında yer almamasını gerekçe göstererek verilen karara itiraz etti. ÇED başvurusunun ardından projeye ilişkin İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yayımlanan görüşte, “Yapılmak istenen faaliyetlerin patlatma yöntemiyle yapılacak olması sebebiyle, Metropolis Antik Kentine ve sit alanlarına zarar vermesi kaçınılmaz olacağından, maden sahasının arkeolojik sit alanında kalan kısımlarında, hiçbir maden faaliyetinde bulunulmamasına karar verildi” denildi.

"KÖYLÜNÜN HAREKETE GEÇMESİ LAZIM"

Proje sahasında iki köyün yer aldığını ve bölgede zeytinlik alanlar olduğuna dikkat çeken Avukat Şehrazat Mercan, “Yeraltı sularını besleyen. Su kıtlığının had safhada yaşandığı bir coğrafyada, mevcut çalışan ocak ve tesisler var iken, Metropolis'in, zeytinlerin, yeraltı sularının ve köylerin yaşamlarının feda edilmesi anlaşılır gibi değil” dedi.

Bölgede inceleme yapan uzmanların il dışından getirildiğini belirten avukat Mercan şöyle konuştu: “Ocakta patlama olunca arkeolojik alanlara zarar gelemeyecek açıklaması var. Bölgeyi bilmeyen kişiler tarafından hazırlanmış bir dosya. İzmir’de burayı bilen hocalar varken Hacettepe Üniversitesi’nden hocaya yaptırmalarının nedeni uygun rapor verilsin diye yapıldığı aşikâr. Bölgeyi, zeytini bilmez bu hocalar. Antik kentine verilecek zararı konuşmaya bile gerek yok. Bu projenin onaylanmaması gerekiyor. Köylünün harekete geçmesi lazım.”