Tüm Türkiye gibi Torbalı’daki on binlerce dairenin de 'Enerji Kimlik Belgesi' (EKB) alması gerekiyor. Ancak şu ana kadar sadece çok az kişi bina enerji kimlik belgesi aldı ve zaman daralıyor. Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Belgesi olmayan yeni binalar ise ruhsat alamayacak. Enerji Kimlik Belgesi, mühendislik şirketleri tarafından bina sahipleri ya da yöneticilerine veriliyor. Bu hizmeti uygun fiyata yapan Torbalılı Elektrik ve Elektronik Mühendisi Bahtiyar Arpacık, Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili detaylı bilgi verdi.

BU BELGE YOKSA EV SATILAMAZ

İztest Mühendislik bünyesinde yer alan ve aynı zamanda kurucularından olan Arpacık, daire sahiplerinin hızlı davranmasını istedi. Deneyimli mühendis, “Enerji Kimlik Belgesi, Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketimi ile ilgili bilgileri içeren binanın enerji performansını gösteren belgedir. Resmi gazetede yayınlanan ‘’Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’’ hükümlerine göre tüm yapıların Enerji Kimlik Belgesi olmalıdır. Binaların belgelendirilmesi için Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından bina sakinlerine 01.01.2020 tarihine kadar süre verilmiştir. 1 Ocak tarihinden sonra Bina veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacaktır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya vermek zorundadır” ifadelerini kullandı

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Açıklamalarını sürdüren Arpacık, “Kamu binaları, okullar, ibadethaneler, hastaneler, sağlık merkezleri ve benzeri amaçlara tahsis edilmiş binaları, sığınma veya yaşlı veya çocukların bakımı için tahsis edilmiş sosyal hizmet binaları ve benzeri amaçlar için tahsis edilmiş binaları, sinema ve tiyatro, toplantı salonları, sergiler, müzeler, kütüphaneler, kültürel binalar ve sportif faaliyetlere tahsis edilen binalar ve benzeri amaçlara tahsis edilmiş binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunludur. 10 yıl geçerli olan bu belgeye sahip olmak için İztest Mühendislik web sitesinden ya da 02329355490 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz” açıklamalarında bulundu.