Bahçeşehir'den köy okuluna kardeş eli Bahçeşehir'den köy okuluna kardeş eli

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin geçtiğimiz yıllarda yönetmelik yayımlamıştı. Bu yönetmeliğe göre kamu okullarındaki mavi önlük zorunluluğu kalkmıştı. Tek tip öğrenci kıyafetine sahip olmak istemeyen ya da daha çağdaş bir formayla okula gelinmesini isteyen ilçedeki birçok okul, mavi önlük zorunluluğunu kaldırmış, kendilerine özgü formalar tasarlamıştı. Önceleri ilçe merkezinde yaşanan bu durum her ne kadar köy okullarında da yaşansa da Eğerci İlkokulu mavi önlüğü terk etmedi. Mavi önlük geleneğini yaşatan İzmir’deki ve Torbalı’daki ender okullardan olan Eğerc, İlkokulu’nu bu tercihe iten nedenlerden biri de öğrencilerin maddi durumu.

GELENEĞİ YAŞATIYOR

Her ne kadar mavi önlük giyme zorunluluğu kaldırılsa da Eğerci Mahallesi’nde öğrenciler halen okula mavi önlüklerle gidiyor. Formaların önlüklere göre çok daha pahalı olması nedeniyle mavi önlük uygulamasını terk etmeyen okul, aynı zamanda bir geleneği de yaşatmış oluyor. Uzun yıllardan bu yana mavi önlüğün giyildiği okullarda bir müddet daha mavi önlük uygulamasını sürdürecek olan okul bu yönüyle de ilçede ender okullardan. Neredeyse tüm okullar formalara yönelirken, mavi önlükte ısrarcı olan Eğerci İlkokulu’nun bu tutumu velileri de memnun ediyor. 

 İLK ÖNLÜKLER SİYAHTI

 Okullarda siyah önlük zorunluluğuna 1989-1990 eğitim-öğretim yılında, yayımlanan genelgeyle son verildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı merhum Avni Akyol, yayımladığı genelgede okullarda deniz mavisi, lacivert, siyah ve gri renklerden birinin önlük rengi olarak seçilmesinin kararlaştırıldığını belirtti. Bu dönemden itibaren siyah önlüklerin yerini mavi önlükler aldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda, öğrenci kıyafetleri, en çok genelge yayımlanan konulardan biri oldu. Milli Eğitim bakanlarından Hikmet Uluğbay 1997’de, Metin Bostancıoğlu 1999’da, Necdet Tekin 2002’de, Hüseyin Çelik de 2006, 2007 ve 2008 yıllarında yayımladıkları genelgelerle öğrencilerin kılık-kıyafetlerinin nasıl olacağı konularında uyarılarda bulundular. 2012 yılında ise mavi önlük zorunluluğu kaldırıldı.