Şu an 8 yaşında olan ve Torbalı Devlet Hastanesi’nde göz ameliyatı için alındığı anestezi sırasında oksijen yerine azot gazına maruz kalan minik Ege’nin adalet mücadelesi 4 yıldır devam ediyor. 19 dakika boyunca maruz kaldığı azot gazı nedeniyle kalbi duran ve beyninde ödem oluşan Ege Avcı, doktorların müdahalesiyle hayata döndürülerek, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'ne sevk edilmişti. 2 ay tedavi gören minik Ege, bu olaydan sonra Serebral Palsi (beyin felci) hastası oldu. Yüzde 100 engelli raporu verilen Ege’nin anne ve babası sürece ilişkin Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş ve savcılık, soruşturma başlatmıştı. 4 yılın geride kaldığı soruşturmada savcılık mütalaasını hazırlamış olsa da çeşitli nedenlerle dava henüz karara bağlanmış değil.

NE OLMUŞTU?

Soruşturma sonrası Torbalı 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, anestezi cihazının bağlantılarını yapan medikal firmasının yetkilileri Fatih K. ile Ali Y., mekanik eksikliklerin giderilmesi için anlaşılan firma yetkilisi Nuri Ö., hastanenin faaliyete geçtiği tarihten kesin kabulüne kadar bakım ve onarımının yükümlülüğünde sorumlu olan firma yetkilisi Vedat B., Torbalı Devlet Hastanesi Başhekim Şenol T., Hastane Müdürü Ahmet A., Mekatronik Teknikeri Tarık O., Biyomedikal Teknikeri Fatma G., Ameliyathane Sorumlu Hemşiresi Ayşe Ö., Anestezi Teknisyeni Sibel A. ve Anestezi Uzmanı Dr. Gülüzar G.'nin de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında 'taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 1,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

BİLİRKİŞİ KUSUR TAYİNİNİ YAPTI AMA SORUMLU TESPİT EDİLEMEDİ

Mahkemenin Elektrik Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Ali Kider, İnşaat Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Halil Kuşu, Dr. öğretim üyeleri Günnur Güler ve Cengiz Şahutoğlu'ndan istediği bilirkişi raporu, 17 Ekim'de tamamlandı. Raporda; Torbalı Devlet Hastanesi'nin yapım işini üstlenen şirket, ihale makamı olan TOKİ ile yapmış olduğu sözleşme şartları doğrultusunda geçici kabul sonrası 7 ameliyathanedeki anestezi cihazlarına gaz tevzi eden pendant cihazındaki arızanın giderilmesi için bir mekanik şirketi ile anlaşmaya vardığı belirtildi. Bu şirketin de arızanın giderilmesi işini başka bir taşeron firmaya verdiğine dikkat çekildi. Taşeron firmanın da arızanın giderilmesi için 3 kişiyi görevlendirdiğinin belirlendiği kaydedildi. Olayın yaşandığı 4 numaralı ameliyathanedeki anestezi cihazına gaz tevzi eden pendant cihazındaki arızanın giderilmesi sırasında hatalı şekilde oksijen yerine azot protoksit gazı bağlandığına dikkat çekildi. Ancak gerek soruşturma aşamasındaki ifadeler gerekse incelenen kayıtlarda bağlantıyı hatalı yaparak Ege Avcı'nın azot gazına maruz kalarak yaralanmasına neden olan kişinin tespit edilemediği vurgulandı.

ANNE YEŞİLÇAM’DAN ADALET MÜCADELELERİNE DESTEK ÇAĞRISI

Dört yıldır yatağa ve cihaza bağımlı olarak yaşamına devam eden ve ömrünün geri kalanını bu şekilde geçirmek zorunda olan Ege’nin annesi İpek Yeşilçam, “Evladımın hayatta kaldığına şükrediyorum, acısını yaşamadık ama onun bu hale gelmesine neden olan sorumluların elini kolunu sallayarak dolaşmasına ve her an başka bir çocuğu daha bu hale getirme ihtimalinin bulunmasına yüreğim dayanmıyor. 4 yıldır verdiğimiz adalet mücadelesinde henüz bir sonuca ulaşabilmiş değiliz. Biz artık çocuğumuzu bu hale getiren sorumluların hak ettiği cezayı almasını istiyoruz. Bunu da intikam duygusuyla değil, insan sağlığı konusunda herkesin çok daha dikkatli olması noktasında ibret olması için istiyoruz. Zira bu sorumluların bir anlık dalgınlık deyip geçtiği vakalarda insanlar ömür boyu bakıma muhtaç yaşamak zorunda kalıyor. Sorumlular cezalandırılsın bizim yüreğimiz gibi başka ana babaların yüreği yanmasın” ifadelerini kullandı. Öte yandan anne Yeşilçam, bugün Torbalı Adliyesi 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 13.30’da görülecek duruşmaya tüm Torbalılı basın emekçilerini ve duyarlı kamuoyunu adalet mücadelelerine destek olmaya çağırdı.

Bu Pazar gökyüzü rengarenk olacak Bu Pazar gökyüzü rengarenk olacak