Torbalı ve Menderes ilçeleri sınırlarında bulunan taş ocağı tesislerine bir yenisi daha eklenebilir. Son olarak iş insanı Şemsi Nur Yörük’ün mermer ocağı açmak için yaptığı başvuru önümüzdeki günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karara bağlanacak. 26 Ocak 2022 tarihinde yapılacak bakanlığın İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısında ya projenin nihai ÇED dosyası belirlenecek ya da ÇED olumsuz kararı verilecek. Özbey Mahallesi sınırlarındaki orman alanı üzerinde kurulması planlanan ocağın yıllık kapasitesi 142 bin ton olacak.

İLK BAŞVURU GERİ ÇEVRİLDİ

Şirketin, mermer ocağı açmak için yaptığı ilk başvuru ÇED alanının içinde 1. derece doğal SİT bulunmasından dolayı geri çevrildi. Şirket bunun üzerine 33,88 hektarlık ÇED alanını 32,06 çekti ve ‘Uyuzdere Vadisinde Yer Alan 3 Nolu Mağaranın Belirtildiği 1. Derece Doğal Sit Alanı’ ile arasında 20 metrelik bir tampon bölge bıraktı. İzmir I Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 10 Şubat 2021 tarih kararında: "İzmir ili, Özbey Mahallesi sınırlarında kalan İR:9821 nolu Şemsi Nur YÖRÜK'e ait ruhsat sahası sınırları içerisinde "9821 Nolu Mermer Ocağı Kapasite Artırımı" projesinin 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde yapılmasının 728 sayılı İlke Kararı kapsamında uygun olmadığına (OLUMSUZ), projenin doğal sit alanı sınırları dışında kalan kısmının ilgili Kurumlar tarafından değerlendirilmesine oy birliği ile karar verilmiştir." ifadeleri yer aldı.

METROPOLİS ANTİK KENTİ İLE BAĞLANTILI

Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında kurulu bulunan Metropolis Antik Kenti ile Uyuzdere Vadisi’ndeki mağaralar arasında bir bağlantı bulunuyor. Bu mağaralardan bazıları Metropolis Antik Kent’i zamanında ‘Ana Tanrıça’ya (daha bilinen adıyla Kybele) tapınma merkezi olarak kullanılıyordu.

Metroplolis Kazı Araştırmaları’nın resmi internet sayfasında Uyuzdere Vadisi’ndeki mağaralarla ilgili “Antik Gallesion (Alaman) Dağı, Uyuzdere Mevkiinde yer alan ve Ana Tanrıça ile bağlantılı olduğu anlaşılan kült mağaraları ile kent yazıtlarında görülen “Meter Gallesion, Gallesion Dağı Tanrıçası” ifadelerine dayanarak "Metropolis" adının "Ana Tanrıça Kenti" anlamına geldiği kabul edilmekte. Nitekim kent ve kült mağaralarındaki araştırmalarda ortaya çıkarılan çok sayıdaki Ana Tanrıça’ya adanmış terracotta (pişmiş toprak) figürin buluntuları bu savı desteklemektedir.” ifadeleri yer alıyor. Mağaralar Hellenistlik Dönem ile Roma Dönemi’nde aktif olarak kullanılmış.