Torbalı Belediye Meclisi nisan ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un yokluğunda meclisi meclis birinci başkanvekili Prof. Dr. Özkan Yıldız yönetti. İlk mahalli idareler seçimine kadar görev yapacak meclis katip üyeleri, meclis birinci ve ikinci meclis başkan vekillerinin yanı sıra bir yıl süreyle görev alacak daimi belediye encümenleri, bütçe ve kesin hesap komisyon üyeleri, imar komisyon üyeleri, hukuk komisyon üyeleri, fon yönetim komisyon üyeleri ile deprem ve afet komisyon üyelerinin seçimi yapıldı. Mecliste en önemli maddelerden biri de Pancar’ı, Pancar’daki sanayicileri ve Ayrancılar trafiğini çok yakından ilgilendiren Pancar OSB Otoyol kavşağıyla ilgili madde oldu. 

KOMİSYON ÜYELERİ SEÇİLDİ

İlk mahalli idareler seçimine kadar görev yapacak meclis katip üyeleri Sultan İpekli ve Mesut Güler olarak seçilirken, birinci meclis başkanvekili Prof. Dr. Özkan Yıldız, ikinci meclis başkanvekili Yıldırım Baytekin oldu. Mecliste bir yıl süre ile daimi meclis üyesi seçilen isimler CHP grubundan Cevdet Sardık, Metin Şahin ve Ömer Şentürk’ten oluştu. Bütçe ve Kesin Hesap komisyonunda 5 kişi yer alırken bu isimler CHP grubundan Mustafa Akbıyık, Sıla İlgi Akkaş ve Mithat Tekin’den oluşurken, AK Parti grubundan Göksel Dinçer ve Nurettin Albaş’tan oluştu. İmar Komisyonu’nda yine 5 kişi yer alırken bu isimler CHP grubundan Özkan Altun, Hasan Atak, AK Parti grubundan Sedat Eren ve Necati Yün ile DEVA Partisi grubundan İlknur Demirtaş’tan oluştu. Meclis Hukuk Komisyonu’nda da yine 5 kişi yer alırken bu isimler CHP grubundan Sultan İpekli, Mesut Güler ve İlker Yıldız’dan oluşurken, AK Parti grubundan Emin Karaman ve MHP Grubundan Ali Rıza Çalışkan’dan oluştu. Fon Yönetim üyeliğinde de 5 kişi yer alırken bu isimler CHP grubundan Yavuz Selim Özgan, Savaş Benli ve Musa Serbest’ten oluşurken AK Parti Grubundan Mehmet Demirel ve MHP’li Zafer Uysal’dan oluştu. Öte yandan Deprem ve Afet Komisyonunda da yine 5 kişi yer alırken bu isimler CHP grubundan Özkan Altun, Mehmet Baykara ve Cevdet Sardık’tan oluşurken AK Parti grubundan Emre Tezcan ve Ali Yadık’tan oluşturuldu.

İNŞAAT YAPAN FİDAN DİKECEK

Meclisin önemli gündemlerinden biri de Bütçe ve Kesin Hesap Komisyonu raporu oldu. Buna göre bundan sonra yapılacak olan inşaat çalışmalarında, inşaatın yapıldığı alanın her 30 metrekaresi için 1 ağaç dikilecek. Bu ağacın dikileceği alan olmaması durumunda ise, inşaat sahipleri belediyeye her bir ağaç için bedel ödemeden yapı kayıt belgesi alamayacak. Bu bedellerle ise belediye çeşitli noktalarda ağaçlandırma çalışması yapacak. Her bir ağaç için belirlenen ücret ise 300 lira olarak belirlendi.

ALT YAPI KAZI İZİNLERİ

Ağırlıklı olarak başkanlıktan gelen önergelerin görüşüldüğü mecliste Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğindeki değişiklik de görüşüldü. Buna göre alt yapı kazı izinlerinin artık Torbalı Belediyesi’nden alınması, bu kazılardan elde edilecek olan gelirlerin ise, cadde, bulvar, meydan ve sokaklarda asfalt ve kaldırımların yapım ve bakımında kullanılacak. Torbalı Belediye meclis toplantısında ücret tarifesinin belirlenmesi meclisçe görüşülerek ilgili komisyona sevk edildi.

KOOPERATİFLERLE PROTOKOL

Meclis toplantısında ayrıca üretim ve kooperatif anlamında da önemli bir madde görüşüldü. Buna göre Torbalı Belediyesi ile Sınırlı Sorumlu 128 No’lu Tepeköy Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi ve Sınırlı Sorumlu Torbalı Ekolojik ve Organik Meyve ve Sebze Üretim ve Pazarlama Kooperatifi arasında ortak hizmet projelerinin gerçekleştirilmesi  için bir protokol imzalanması için oy çokluğuyla Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’a yetki verildi.

RÜYA PROJE START ALACAK

Belediye Meclisinin en önemli gündem maddelerinden biri de Torbalı’nın ilerleyen yıllardaki büyümesini de hesaplayan ve geleceği düşünerek yapılacak olan projeler için İller Bankası’ndan talep edilecek olan 217 milyon liralık kredi ile ilgili madde oldu.  Buna göre Torbalı Belediyesi Özel Proje Alanı için kullanılmak üzere 150 milyon, Yapı Adası Sosyal Tesis için kullanılmak üzere 12 milyon, Tepeköy Kapalı Pazar Yeri için kullanılmak üzere 15 milyon, Ayrancılar Kapalı Pazar Yeri için kullanılmak üzere 15 milyon ve planlanan Tepeköy Ticaret Merkezi için kullanılmak üzere 25 milyon lira krediyi İller Bankası’ndan meclis kararıyla talep edilmesi ile ilgili önerge hukuk ve bütçe komisyonuna sevk edildi.

800 TRİLYONLUK BİLGİ KİRLİLİĞİNE SON VERDİ

Öte yandan kamuoyunda Cumhur İttiakı tarafından bilgi kirliliği oluşturularak eski parayla ‘800 trilyon borçlanma’ konusuyla ilgili Meclis Başkanvekili Prof. Dr. Özkan Yıldız açıklamalarda bulundu. Yıldız, “Ortada bu konuyla ilgili büyük bir bilgi kirliliği var. Bizim açıkladığımız 5 büyük proje için krediye ihtiyacımız var. Biz Toplamda 800 milyonu bulan bir talepte bulunmuyoruz. Bizim 217 milyon liralık bir finansmana ihtiyacımız var. İller Bankası olur da kredi talebimizi reddederse diye diğer kredi taleplerini ifade ettik. Yani bizim ihtiyacımız olan 217 milyon lira. Malum Bütünşehir Belediyesi yasasıyla belediyelerin gelirleri ciddi oranda azaldı. Bütün belediyeler borçlanmaya gidiyor. Biz belediyeyi devraldığımızda ciddi bir borçla karşılaştık ve bu borcun çok büyük bir kısmını ödedik. Tekrar belirtmek gerekirse biz bu kredi taleplerini İller Bankası’nın taleplerimizin reddi noktasında görüş belirtmesi durumunda kullanmak için talep ediyoruz. Ancak kalkıp da kamuyounu yanlış bilgilendirmek, bunu manipülasyona döndürmek pek şık olmadı” dedi.

PANCAR OTOYOL KAVŞAĞI İÇİN SON VİRAJ

Meclisin son önergesi ise Pancar OSB İzmir Aydın Otoyolu’na bağlantı sağlayacak kavşak projesi ile ilgili oldu. 500’ü aşkın Pancar OSB, İTOB ve Pancar’daki sanayi kuruluşlarını yakından ilgilendiren ve otobandan Pancar bölgesine çıkışı sağlayacak olan bu kavşak projesi için gerekli imar değişikliği önergesi komisyona sevk edildi. Belediyenin de paydaşı olduğu bu çalışma bölgedeki trafiği rahatlatacağı gibi, bölgeye ciddi yatırımları da sağlayacak. Sanayi kuruluşlarına hem zaman hem de lojistik alanında da destek sağlayacak olan kavşak projesi uzun yıllardır Torbalı’nın hayaliydi.