Kurban Bayramı'nın sona ermesi ile bölgenin önemli ihraç ürünlerinden kuru domateste hasat ve sergi hız kazandı. Domates ekiminde 4 bin dekarlık azalma saptanırken, sezonun flaş ürünü pamuk oldu. Geçtiğimiz yıl 37 bin dekarda pamuk ekimi yapılan Torbalı'da pamuk ekim alanı 60 bin dekara yükseldi. Domates ekim alanı ise 44 bin dekarlardan 40 bin dekara geriledi. Domates üretiminde artan maliyetlerin üreticiyi alternatif ürünlere yönelttiğini belirten Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, salça firmalarının sezon başında tonu bin 500- bin 600 TL'den bağlantı yaptığını hatırlatarak, "Ancak artan maliyetler karşışında salça fabrikaları fiyat artırmadı. Antalya'da seraların sökülmesi ve ikinci ürün hazırlıkları dolayısıyla İstanbul haline sevkiyat arttı.  Sofralık domateste talep artışına bağlı olarak toptan fiyat kilogram başına 3-3,5 TL'ye yükseldi. Bu ortamda dahi salça firmalarının fiyatı kilogram başına 1,5-1,6 TL'de tutması tepki çekiyor. Salça firmaları kilogram fiyatını 2 TL'ye yükseltmeli" diye konuştu.
 

"İHRACAT KESİNTİSİZ DEVAM EDER"

Kuru domateste ihracat taleplerinin artarak devam ettiğini kaydeden Girgin, asgari ücrete yapılan zammın ardından işçilik ücretlerinin kadınlarda günlük 200, erkeklerde  ise 250 TL'ye yükseltildiğini belirtti. Mazot, gübre, ilaç gibi girdi kalemlerinin yanı sıra işçilik ücretlerindeki artışın domates üreticisini zorladığını ifade eden Girgin, "Kuru domates ihracata tabi bir ürün ve talepte bir sıkıntı yok. Tarlada ürünün fiyatı 4-5 TL. Ekim alanlarındaki daralma kuru domates ihracatı için engel değil" diye konuştu.

 

“10 YILDA BİR GERÇEKLEŞEN DURUM YAŞANDI, PAMUK KAZANDIRDI"

Girgin, geçtiğimiz ekim sezonu maliyetleri dikkate alındığında kg maliyeti 5 TL seviyesinde olan pamukta üreticinin 15-20 TL arasında fiyat gördüğünü hatırlatarak, "10 yılda bir gerçekleşen durum yaşandı ve pamuk üreticisi iyi para kazandı. Bunu gören bölge üreticisi pamuk ekimine yöneldi. Çiftçi kayıt sistemi verileri dikkate alındığında 270 bindekarekilebilir araziye sahip ilçemizde geçtiğimiz yıl 37 bin dekar olan pamuk üretimi bu sezon 60 bin dekara yükseldi. Domates ekimi 40 bin dekarla sınırlı kaldı. Mısır, buğday ekimi bu ürünleri takip etti. İlçemiz sınırlarında sezonluk biber ve kışlık pırasa ekimi de başladı" dedi.