Torbalı’nın tek bağımsız, bahçeli anaokulu Avrupa Çocuk Akademi öğrencileri doğayla iç içe yaşıyor. Organik tarım alanına sahip olan okulda, bahçe atölyeleriyle öğrenciler bahçe eğitim sınıfında üretim yapıyor. Zeytin toplama, domates, biber ekme, yetiştirme ve toplama gibi çeşitli aktivitelerde bulunuyorlar.  Tam bir doğa dostu olan Anaokulunda; çocukların doğayı tanıma, sevme ve koruma becerilerini geliştirme adına tarım çalışmaları planlanıp uygulanmaktadır. Bu amaçla okul bahçesinde özenle düzenlenmiş Tarım Atölyesinde, öğrencilerimize gelişim düzeylerine uygun bitkileri tanıma, keşfetme, gözlemleme fırsatları sunuluyor. Öğrencilerin özgürce belirlediği bitkilerin, tohumdan- meyve aşamasına kadar gelişimini ve bakımını bizzat üslenerek; doğa ile birlikte yaşamanın zevkini tatmalarına, bu sayede bir canlının bakımı ile ilgili sorumluluk almalarına, bitkilerin gelişimini yakından gözleyerek öğrenmelerine fırsatlar sunulmaktadır.

HASAT ETTİKLERİ ZEYTİNLERİ YİYECEKLER

Günümüzde çocuklar derslerini bilgisayar üzerinden yapması ve sonrasında da gün içinde tablet, telefon gibi teknolojik aletlerle çokça vakit geçiriyor. Çocukların doğa ve tarımsal faaliyetlerden kopuk olarak büyümeleri ise çocukların gelişimini de etkiliyor. Gelecek nesillerin teknolojiyle iç içe olup da tarımsal faaliyetlerden uzak olması ise güvenli gıda ve tarımın sürdürülebilirliği açısından tehlike arz ediyor. Şehir ortamında büyüyen çocukların doğada vakit geçirmelerini, vücutlarını çalıştırmalarını, doğayla iç içe olup bağ kurmalarını, toprağa dokunmalarını sağlamayı hedefleyen Avrupa Çocuk Akademi ise bahçesinde tarım yapıyor. Anaokulunun bahçesinde biber ve salatalık yetiştiren öğrenciler bunun yanında bahçeye çiçek dikerek güzel görüntülere yardımcı oluyor. Öğrenciler son olarak hasat vakti gelen zeytinleri hasat etti. Bahçıvan amcalarıyla birlikte zeytin toplayan öğrenciler, öğretmenleriyle zeytinleri bir dizi işlemen geçirecek. Tatlanan zeytinler daha sonra öğrencilere kahvaltı saatlerinde verilecek.

“TARIM İLE İÇ İÇE OLMAK FARKINDALIK KAZANDIRACAK”

Kurum Müdürü Neslihan Suaşan “Ekoloji bahçemiz için çalışmalar hızla devam ediyor. Çocuklarımızın sebze meyve ve çiçek ekip yetiştireceği, ürünler büyürken gözlemleyeceği, kendi elleri ile büyüttüğü ürünleri paylaşarak yiyebileceği bir alan oluşturuyoruz. Her şey çocuklarımızın mutluluğu için” diyerek bahçe atölyelerine verdikleri önemi anlattı. Suaşan, “Doğada vakit geçirmenin bir çocuk için çok fazla yararı var. Doğada zaman geçiren çocuğun fiziksel sağlığı güçlenir, yaratıcılığı gelişir, daha iyi odaklanır, çevre bilinci gelişir; doğa zihinsel ve ruhsal olarak iyileşmeye yardımcı olur. Ayrıca çocukların tarımsal faaliyetlere dahil olması; tarım nasıl yapılıyor, gıda ürünleri nasıl üretiliyor, tarladan sofraya nasıl geliyor bunları öğrenmeleri onlara tamamen farklı yeni bilgi ve beceriler edinmelerini sağlayacak ve farkındalıklarını artıracaktır” dedi.