Birleşmiş Milletler (BM)Kadın Birimi kamusal alanda şiddete dikkat çekmek amacıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nden itibaren 16 gün sürecek küresel bir aktivizm başlattı. Küresel kampanya, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde başlayıp, 10 Aralık İnsan Hakları Günü'ne kadar sürecek.

KARANLIĞI ATEŞBÖCEKLERİYLE AYDINLAT

BM Kadın Birimi, kampanya boyunca herkesi sosyal medya hesaplarından #ateşböcekleri ve #karanlığıaydınlat etiketleriyle kampanyaya destek olmaya ve yaşadığımız alanları daha güvenli yapmak için harekete geçmeye çağırıyor. Kamusal alanda kadınların ve kız çocuklarının maruz bırakıldığı şiddete dikkat çekmek için başlatılan kampanya ile herkes, kentlerde kendilerini güvensiz hissettikleri alanları atesbocekleri.info sitesindeki Türkiye haritası üzerinde işaretleyebiliyor. “Karanlığı Aydınlat” kampanyası, kamusal alanda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son verme ve güvenli şehirler yaratılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Kampanyanın ilham kaynağı ise, yanıp sönen ışıklarıyla iletişimde olan, dayanışma gösteren ve birbirlerini koruyan ateş böcekleri.

 

İNTERAKTİF HARİTA

Herkesi, ateş böcekleri ile karanlığı aydınlatmaya çağıran kampanya, atesbocekleri.info sitesindeki interaktif Türkiye haritasına birer ateş böceği bırakarak, bulundukları kentlerde güvende hissetmedikleri yerleri belirlemeye davet ediyor. BM Kadın Birimi, interaktif haritada işaretlenen güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi ilgili yerel yönetimler ile paylaşarak güvenli kentlere katkı sağlamayı hedefliyor. Kampanya ile kadınların ve kız çocuklarının, evde, sokakta, her yerde şiddetten uzak bir hayat yaşamalarına katkı sağlanması amaçlanıyor.

TÜRKİYE HARİTASINDA EN ÇOK ATEŞBÖCEĞİ BATIDA

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nin #Ateşböcekleri başlığıyla gerçekleştirdiği etkinlik kapsamında yapılan haritaya göre başta Marmara ve Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin her yerinde ateşböceğinin yandığı çok sayıda yer belirlenmiş durumda. Haritada İzmir'e konan ateşböcekleri ise şimdilik Torbalı, Buca, Şirinyer, Üçyol, Eşrefpaşa, Kadifekale, Alsancak, Bornova, Kaklıç, Menemen, Turgutlu, Tire, Nazilli, Söke ve Salihli'de daha yoğun görülüyor.