Ürün çeşitliliği nedeniyle Türkiye tarımının lokomotif ovalarından olan Torbalı Ovası’nda yepyeni bir ürün için yetişti. Torbalı’da yaşayan emekli öğretmen Fevzi Tek aldığı eğitim sonrasında lavanta ekimine başladı. İlk olarak bahçesinde fidelerin ekimini başlatan Tek’in bahçesinde lavantalar yetişti. Binin üzerindeki lavanta fidesi mor çiçekler açıp, bölgeyi muhteşem kokusuyla sararken, bölgedeki arıcılar için de önemli bir kaynak oldu. Kozmetikten sağlığa kadar çok sayıda alanda kullanılan lavanta ile Torbalı Ovası’nın adını farklı alanda da duyurmasını sağlamış olacak. Şimdilik 2 dekarlık alana ekilen lavanta Torbalı çiftçisinin de alternatif ürünlerinden biri olacağa benziyor. Kıraç toprakların ya da dağlık arazilerin bu üretim için çok uygun olduğunu ifade eden Fevzi Tek, Torbalı üreticisini bu projeye desteğe çağırdı.

SOĞUĞA DAYANIKLI ÜRÜN

Üretimle ile ilgili bilgi veren Fevzi Tek, “Lavanta, dikimden sonra üçüncü yılında olgunluğa erişmekte, verimli hâle gelmektedir. Lavantalarımız, “intermedia lavandula” cinsindendir. Bu tür, lavanta yağı üretimi için de elverişlidir. Rengi ve rayihasıyla, görselliğiyle de oldukça değerli bir türdür. Haziran ayı başlarında çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme, eylül ayı sonuna kadar devam eder. Susuzluğa, sıcağa ve eksi kırk derece (-40 0C) soğuğa dayanıklıdır. Lavantanın zararlısı yoktur. Hiçbir canlı, yaprağına, köküne veya çiçeğine zarar vermez. Tarımsal ilaç kullanmayı gerektirecek bir hastalığı yoktur. Tamamen doğaldır. Organiktir. Haşere kovucu özelliğe sahiptir. Kokusuna sivrisinek, karasinek veya diğer haşereler gelmez. Kış aylarında, kurutulmuş lavanta torbaları, bilhassa yünlü eşyaların arasına konulduğunda, güvelerin zararını önler” dedi.

TIBBİ BİTKİ KATEGORİSİNDE

Açıklamalarını sürdüren Tek, “Lavanta, tıbbî bitkiler grubundandır. Kurutulmuş çiçekleri, sıcak suyla demlenerek içilebilir. Şifalı bir bitkidir. Kıraç arazilerde, sulu tarıma pek elverişli olmayan eğimli arazilerde lavanta üretilebilir. Lavanta yetiştiriciliği için su tutmayan, geçirgen topraklar daha uygundur. Lavanta, ilçemizdeki bal üretimi için de önemlidir. Arıcılarımız, bu alternatif bitkiyi mutlaka keşfetmelidir. Lavanta, bal üretimi için çok kıymetli bir bitkidir. Lavanta balı, değerli ve şifalıdır. Torbalı ve civarında, arıların bal veya polen alabileceği bitkiler genellikle mayıs ayı ortalarında azalır. Dolayısıyla imkânı olan arıcılar, kovanlarını Ege Bölgesi’nin iç kesimlerine, genellikle Afyonkarahisar veya Kütahya’daki yaylalara taşımak zoruna kalırlar. Hâlbuki lavanta, haziran başında çiçek açmaya başlar ve çiçeklenme eylül ayına kadar devam eder. Lavanta, yaygın olarak üretildiğinde arıcıların kolonilerini başka bölgelere taşımalarına da gerek kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.

LAVANTA BAHÇESİNE DAVET

Tek son olarak, “Isparta yöresinde yaygın olmasına rağmen bulunduğumuz bölgede lavanta henüz keşfedilememiştir. Bildiğimiz kadarıyla bizden başka henüz üreten yoktur. Bu sihirli bitki, üreticilerimiz tarafından keşfedilirse Torbalı da bir lavanta üretim merkezi hâline gelebilir. Torbalı’da, lavanta üretimine uygun alanlar mevcuttur. Özellikle dağ eteklerinde atıl durumdaki arazilerde, kıraç arazilerde lavanta üretilebilir. İlçemiz, bir lavanta üretim merkezi hâline dönüştürülebilir. Bu mümkündür. Bize yoldaşlık edebilecek lavanta üreticilerini, dostlarımızı, Torbalı / Çakırbeyli Mahallesi’ndeki lavanta bahçemize bekliyoruz” diyerek sözlerine son verdi.