İzmirliler var olan taş ocaklarının yerleşim alanları dışına taşınmasını isterken her geçen gün daha da büyük ölçekteki yenilerine izin veriliyor. Menderes’in Çakaltepe Mahallesi’ndeki 57 hektarlık tamamı orman alanında kalan bölgede de kalker ocağı kurulması için hazırlanan ÇED raporu da nihai olarak onaylandı. Her ne kadar Menderes bölgesinde yer almasına rağmen Torbalı’ya daha yakın olan ve Özbey-Yeniköy gibi mahallelerde yaşayan vatandaşların derinden etkileneceği, Metropolis Antik Kenti’n üstünde yer alacak olan ocak, büyük sıkıntılara gebe.

YAKLAŞIK 50 HEKTARLIK ALAN

BATIÇİM tarafından hayata geçirilecek projenin kapasitesi tam 1.5 milyon ton olacak. Alanın 49.8 hektarlık bölümüne kalker ocağı kurulacak. Üretim faaliyetleri sırasında yılda 12 ay, ayda 26 gün ve günde 16 saat çalışılma yapılacak. Kırma-eleme tesis kapasitesinin saatlik 600 ton olması planlanıyor. Taş ocağı alanı Tahtalı Barajı ve Menderes Nehri Yeraltı Suyu Alt Havzası Alanı’nda olması da dikkat çekti. Ayrıca faaliyet gösterilecek alan yerleşim alanlarına sadece 1620 metre uzaklıkta yer alıyor.

85 YIL PATLAYICI KULLANILACAK

Kalker Ocağında açık işletme yöntemi ile üretim gerçekleştirilecek ve üretim sırasında büyük ölçüde patlayıcı da kullanılacak. Delme patlatma yöntemi ile, üretim faaliyetine başlanmadan önce yüzeyde yer alan bitkisel toprak sıyrılacak, daha sonra sıyrılan alanlara delikler oluşturularak patlayıcı yerleştirilecek ve gecikmeli patlatma ile malzeme yerinden sökülecek. Projenin ömrünün ise yaklaşık 85 yıl olması öngörülüyor.

OTOYOLDAKİ TRAFİK BİLE ARTACAK

Kalker ocağı nedeniyle otoyol ve bağlantı yollarında trafik yükü de önemli ölçüde artacak. İzmir-Aydın Otoyolu’nda mevcut taşıt hacmi yüzde 0.84 oranında artacak. Torbalı bağlantı yolunda ise artış yüzde 2.5 oranında gerçekleşecek.