Torbalı Lotus Psikoloji Uzman Psikolog Ceren Kılıçlı Çetin, Anne babalara ara tatil için öneriler”  isimli bir yazı kalem aldı. İşte o yazı;

  Sevgili ebeveynler, ara tatil çok yaklaşmışken çocuğunuzun ara tatilini verimli ve keyifli değerlendirmeniz için size bazı öneriler hazırladık. Şimdiden çok güzel bir tatil dileriz. : )

  1. İyi bir planlama ile başlayın:

Ebeveyn olarak kendi koşullarınızı göz önünde bulundurarak bir plan oluşturun. Çalışan bir ebeveynseniz, çocuğunuzla bu süreçte kimin ilgileneceğini, veya çalışmıyorsanız ara tatili nasıl geçireceğinizi belirlemelisiniz. Bir hafta boyunca çocuğunuzla birlikte neler yapabileceğinizi ayarlayın.
Bu adımı ebeveynler olarak ile işbirliği içinde gerçekleştirin. Ve mümkünse planlamaya çocuğunuzu da dahil edin, onun da fikirlerini alın ve alternatif etkinlikleri birlikte değerlendirin. Çocuklar onları nelerin beklediğini önceden bildiklerinde kendilerini daha rahat ve güvende hissederler.

Eğer çocuğunuz ile ilgili belirlediğiniz bir durum varsa bunu ona en heyecan verici şekilde ifade etmelisiniz (bu hafta anneannen bizimle birlikte olacak, onunla vakit geçireceğiniz için ben çok heyecanlıyım, birlikte harika şeyler yapacaksınız, ne dersin? gibi) unutmayın siz endişeli ve panik halinde olursanız çocuğunuz da bu duyguları yaşar.

  1. Her gün açık hava aktivitelerine ve harekete zaman ayırın:

Bahar havasının keyfini çıkarmak için sabah yürüyüşleri, doğadan doğal mataryeller toplama, park ve açık alanda enerjiyi atma etkinlikleri her gününüzün mutlaka bir parçası olmalıdır. Çocuğunuzun en az okul dönemindeki kadar hareket etmesini sağlamalısınız; koşu, yoga, zıplama gibi etkinliklere yer verebilirsiniz. Bunları yaparken çocuğunuza eşlik etmeniz ve sizin de en az çocuğunuz kadar eğlenmeniz çok önemlidir.

  1. Her gün aile zamanlarınız olsun:

Her akşam bütün aile üyelerinin katıldığı, kutu oyunları, masa oyunları, dans veya şarkı yarışmaları gibi kaliteli vakit geçirebileceğiniz etkinlikler yapabilirsiniz. Kahkahaların bol olduğu, temas ve eğlencenin ön planda olduğu aile zamanları çocukları duygusal olarak destekler ve aile ilişkilerinizi güçlendirir.

  1. Ödevler paniğe dönüşmesin:

Ara tatilde pek çok öğrenci ödev yapmak zorunda olacak. Ödevlerin zamanında yapılmayıp son ana bırakılması stres yaratır. Stres ise öğrenmeyi zayıflatır, anın keyfini çıkarmayı engeller. Bu sebeple tatilin ilk günü ödevlerin tamamına bakıp çocuğunuzun günlük bir ödev planlaması yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Sorumluluğun tamamını siz almayın ama ona yol gösterin. Günlük ödev sürecini takip edin ve eksik yerlerde yine destekleyin. Bu şekilde çocuğunuz hem özgüvenli bir şekilde sürecin sorumluluğunu alabilir hem de yalnız olmadığını hisseder.

  1. Ekran süresini kontrol altında tutun:

Tatil demek, okul döneminden farklı bir süreç demektir. Çocuğunuzun okul zamanında ne kadar ekran ile vakit geçirdiğini göz önünde bulundurarak ekran süresinde yaş ve gelişimini göz önünde bulundurarak belirli bir esneklik sağlayabilirsiniz. Ancak kesinlikle ekran kullanımı kontrolden çıkmamalıdır.

Muhtarlar Kaymakam Öter başkanlığında toplandı Muhtarlar Kaymakam Öter başkanlığında toplandı