İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına kente kazandırdığı “Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi'' tarihi Yemişçizade Konağı’nda kapılarını açtı. Milli Mücadele döneminin ruhunu yaşatacak bir deneyim merkezi olarak tasarlanan Anı Evi’nin Başkan Tunç Soyer’in ev sahipliğinde yapılan açılışına Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, 100. Yıl Anı Evi Komitesi Başkanı Ulvi Puğ, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar, bağışçılar ve vatandaşlar katıldı. 

MÜZEYE TEKRARDAN TESLİM EDİLECEK

Yoğun ilginin olduğu  anı evinde­ Torbalı’­da ika­met eden ve bu­ra­da hayatını kay­be­den kurtuluş savaşının önemli isimlerinden Meh­met Esat İleri’­nin madalya, nişan ve tüfek gibi hatıraları da sergileniyor. Aynı zamanda Sadık İleri’nin babası da olan Mehmet Esat İleri’nin eşyaları Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesinde sergileniyordu. Anı Evinin açılmasıyla birlikte Torbalılı olduğu için müzeden emanet alınan eşyalar bir süre sonra müzeye tekrardan teslim edilecek.

MEHMET ESAT İLERİ KİMDİR
­Kurtuluş Savaşı’­na damgasını vu­ran ün­lü si­ya­set­çi ve ya­zar Meh­met Esat İleri, 1882 yılında Gü­mül­ci­ne’­de dün­ya­ya gel­di. Babası Mü­der­ris Meh­met Hil­mi Efen­di’­dir. Babası, müderrisliğin ya­ni sıra si­ya­set­le de uğramış ve I. Mec­li­si Mebussan’­da Bal­kan Sa­va­si ön­ce­sin­de Gü­mül­ci­ne mebusluğu yapmış bir kim­se­dir. Meh­met Esat İleri, eğitimini tamamladıktan son­ra or­ta ve li­se dü­ze­yin­de­ki okul­lar­da öğretmenlik yaptı. Bir yan­dan da si­ya­set­le uğraştı ve İttihat ve Te­rak­ki Par­ti­si’­ne gir­di. Çok çalışkan bir kişiliğe sa­hip olan İleri, çok da ce­sur­du. Bal­kan Savaşı’­na gö­nül­lü ola­rak ka­til­di. I. Dün­ya Savaşı yıllarında Ay­din Sul­ta­ni­si’n­de öğ­ret­men­lik ya­pan Meh­met Esat İle­ri, İz­mir­’in Yu­nan iş­ga­li­ne uğ­ra­ma­sı üze­ri­ne hü­kü­met ta­ra­fın­dan ya­tı­lı öğ­ren­ci­ler ile bir­lik­te İs­tan­bul­’a gel­me­si emredildiğinde bu em­ri ye­ri­ne ge­tir­me­di. I. TBMM için yapılan se­çim­ler so­nu­cun­da 10 Ekim 1920’­den iti­ba­ren Ay­din mil­let­ve­ki­li ola­rak mec­lis­te yer aldı. Ken­di­si­ne Ka­sım 1923 ta­rih­li Mec­lis kararı ile ve­ril­me­si kararlaştırılan Kırmızı­ Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası’­nı 23 Mart 1925 ta­ri­hin­de TBMM Ge­nel Ku­ru­lu’n­da yapılan tö­ren­le göğsüne tak­ti. I­I. TBMM için yapılan se­çim­ler so­nu­cun­da Muğla mil­let­ve­ki­li se­çil­di. Lo­zan Anlaşması ile il­gi­li mec­lis oturumlarında çarpıcı eleştiriler yaptı, anlaşmanın oylanması sırasında kırmızı oy kul­la­nan­lar arasında yer aldı. II. dö­nem milletvekilliği so­na er­dik­ten son­ra Torbalı’­ya yerleşti. Ye­ni ve ile­ri fi­kir­le­re il­gi­si ne­de­niy­le Soyadı Ka­nu­nu çıktığında ‘İleri’ soyadını aldı. 15 Ni­san 1957’de İzmir­ Torbalı yo­lu üze­rin­de geçirdiği bir tra­fik kazası sonrasında, 75 yaşında ve­fat et­ti. Dört ço­cuk sa­hi­bi olan Meh­met Esat İleri, Ertuğrul Ma­hal­le­si 3021 So­kak’­ta­ki 2 kat­li evin­de uzun yıllar ika­met et­ti. İleri’­nin torunlarının bazıları da il­çe­de ika­met et­me­ye de­vam edi­yor.