Torbalı’nın kanayan yarası haline gelen özellikle itfaiye ekiplerini zor durumda bırakan anız yangınları bu yıl yine baş gösterdi. Anız yangınlarının kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü ve yan tarlalara kadar sıçradığını belirten itfaiye ekipleri bu konuda duyarlılığın devam ettirilmesini beklerken, ziraat mühendisleri de anız yangınlarının tarlalara zarar verdiğini söyledi. Hasattan sonra tarlalarını yakan ya da ufacık bir kıvılcımla büyüyen ot yangınları, itfaiyeyi meşgul ediyor. Hal böyle olunca personel ve araçlar anız için seferber olmuş oluyor.

BAZI ÇİFTÇİLER UYARILARI DİKKATE ALDI

Biçerdöver sürücülerinin kısa zamanda daha geniş alan hasat etmek amacıyla genelde ürün saplarını yüksekten biçmeleri neticesinde toprak sathında fazla miktarda bitki sapı kalmakta, bu nedenle iyi tohum yatağı hazırlamak çiftçilerimiz için zor olmakta ve anız yakımı fazlalaşmaktadır. Tarla bitkilerinde, ürünü tarladan kaldırdıktan sonra tarlada kalan kök, sap, dal ve yaprak gibi bitki kısımları kötü bir alışkanlık sonucu bazı üreticiler tarafından yakılıyor. Geçtiğimiz yıllarda sayısı oldukça yüksek olan bu yangınlar yeniden etkisini göstermeye başladı. Gerekli uyarıları dikkate alan bazı çiftçiler ise buğday ve arpa hasadından sonra tarlayı yakmak yerine sürmeyi tercih ederek önemli bir adım attı.

ANIZIN TOPRAĞA FAYDASI VAR

Tarımsal gelişmeler ve makineleşme ile birlikte son yıllarda anız yakılmasında da artışlar görülmektedir. Yanlış bir alışkanlıkla çiftçilerimiz tarladaki bitki saplarının ekonomik değer taşımadığı düşüncesiyle böcek ve diğer zararlıların yok edilmesi, çeşitli hastalıkların önlenmesi, toprak işlemede kolaylık sağlaması ve daha fazla verim alınması amacıyla yaygın olarak anız ve kuru otları yakmaktadır. Yakılan bu otların tarımsal faaliyetlerine zararları da oldukça fazladır. Son zamanlarda Torbalı’da sıklıkla görülen bu yangınlar içit yetkililer, “Anız yakarak yarattığınız yüksek sıcaklık ile toprağın nemini yok etmeyin. Bitki artıkları dediğimiz anız, toprağı erozyona karşı korumak, toprakta buharlaşmayı azaltmak suretiyle verime önemli derecede etkili olmaktadır. Unutmamalıyız ki anızlı sürüm ve ekimde verimlilik, anız yakılarak yapılan sürüm ve ekime göre daha yüksek olmaktadır” diye belirtti.