Türkiye’nin yazlık-kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Ahmetli,Yeniköy ve Özbey mahallelerinin ortasına akü geri dönüşüm tesisi kurulacak. Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan atık akü geri dönüşüm tesisi için bakanlıktan olur raporu verildi. ÇED raporunun ellerine ulaşmasıyla bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşlar dehşete kapıldı. Zaten taş ocakları nedeniyle olumsuz etkilenen tarım faaliyetleri, atık akü geri dönüşüm fabrikasının faaliyete geçmesiyle daha da etkilenecek. Fetrek Çayı kenarında bulunan ve tartışmalara sebep olan kurşun fabrikasının sahiplerinden birinin sahip olduğu bu akü geri dönüşüm tesisinde, akülerden kurşun çıkarımı işlemi gerçekleşecek.

İMZA TOPLADILAR, ÇARE ETMEDİ

Köylüler başta tarımsal faaliyetlerinin zarar göreceğini belirterek Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve CİMER’e itirazlarını iletti. Ahmetli’den 300, Yeniköy’den ise toplanan 100 imza itiraz için yeterli olmadı. Köylülerin karşı duruşuna rağmen bakanlık, firmaya olur raporunu ulaştırdı. Firma yetkilileri ile de bir araya gelen köy muhtarları tesisin bölgeye büyük zararlar vereceğini söyledi. Ancak kısa süre sonra bölgede yapılması beklenen akü geri dönüşüm tesisi için geri adım atılmadı. Atık sıvıların yeraltı sularına karışarak ilerde sağlık şikayetlerinin artacağını, tarım arazilerinde yetişen ürünlerin ülke geneline zehir yayacağını ifade eden köy muhtarları, şimdi karşı dava açmaya hazırlanıyor.

MUHTARDAN GAZİEMİR ÖRNEĞİ

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki diğer sanayi kuruluşları da rahatsız eden bu tesis için mahkemeye başvuracaklarını ifade eden Ahmetli Muhtarı Hasan Kaplan, “Tarım arazileri ve ormanlık alanları bu kurulması planlanan tesisle birlikte yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Son olarak geri dönüşüm tesisi için oluru verilen CED raporu bize ulaştırdı. Kurulacak tesisin bölgedeki arazilere zarar vereceği herkesçe malum. Filtre takacaklarını, arıtma tesisi kuracaklarını söylüyorlar. Ancak bu önlemlerin zamanla alınmayacağını, patronların kar gütme amacıyla tasarruf yöntemi olarak bu önlemlerden vazgeçeceklerini çok iyi biliyoruz. Bunun örneklerini ülke olarak çok gördük. Gaziemir’deki eski akü fabrikasının olduğu alanda yıllardır üretim olmamasına rağmen toprağın altından hala dumanlar yükseliyor” dedi.

STK’LARA ÇAĞRI

Tarımsal alanların yok olacağını, köylüyü ve ilçeyi sağlıksız günlerin beklediğini ifade eden Yeniköy Mahalle Muhtarı Bülent Ege, “Torbalı’daki tüm kurumlarla kenetlenerek bu kararın geri çekilmesini sağlamalıyız. Kurşun fabrikasına engel olamadık bari buna engel olalım. Bu çok daha tehlikeli bir tesis. Yer altı sularına karışacak olan bu tesisin zehirleri ile mahsuller zehirli olarak yetişip sofralarımıza ulaşacak. Bir an evvel ayaklanıp, mücadele etmeliyiz. Bunun için STK’lara çağrıda bulunuyoruz” dedi. Öte yandan Sağlık, Ahmetli, Yeniköy ve Özbey mahalle sakinleri karşı dava açmak için hazırlıklara başladı.