Türkiye’nin yazlık-kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Ahmetli,Yeniköy ve Özbey mahallelerinin ortasına akü geri dönüşüm tesisi kurulacak olması köylüleri ayağa kaldırdı. Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan atık akü geri dönüşüm tesisi için bakanlıktan olur raporu alınmıştı. ÇED raporunun ellerine ulaşmasıyla bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşlar ayaklanma başlattı. Zaten taş ocakları nedeniyle olumsuz etkilenen tarım faaliyetleri, atık akü geri dönüşüm fabrikasının faaliyete geçmesiyle daha da etkilenecek olmasından korkan bölge sakinleri bugün köyde eylem gerçekleştirdi. Ahmetli’deki Organize Sanayi Bölgesi’ne yağmurlu havaya aldırış etmeden yürüyen köylülere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da destek verdi.

KANSER OLMAK İSTEMİYORUZ

Ellerine ‘Gelecek karanlık olmasın’, ‘Kanser olmak istemiyoruz’, ‘Havamızı, suyumuzu kirletmeyim! Ürünlerimizi zehirlemeyin’ gibi yazıların yer aldığı pankartlarla eylem gerçekleştiren köylüler adına basın açıklaması yapan Ege Doğa Koruma Birliği, “Tarım alanlarımızın, zeytinliklerimizin, arı kovanlarmızın yanına akü geri dönüşüm tesisi kurulmak istenmektedir. Aküler kuşundan yapılmaktadır. Kurşun metali çok kolay bozularak, toprağa, suya ve yeraltı sularına karışır. Toprağa suya karışan kurşun tarlalarımıza, sebzelerimize, zeytin ağaçlarımıza ulaşır. Havaya karışan kurşun bitkilerin çiçeklerine yerleşir. Nefes alırken havadaki kurşun akciğerlerimize yerleşir. Kurşun insan vücuduna girdikten sonra tedavisi olmayan sağlık sorunlarına neden olur. Bu nedenlerle 6 mahallede yaşayan ve burada yetişen sebzeleri yiyecek olan on binlerce kişi sağlığından olacaktır. Bunu kabullenemeyiz” ifadelerine yer verdi.

TACETTİN BAYIR: SİZİN ÇOCUKLARINIZ YOK MU?

Basın açıklaması sırasında konuşan Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, “Benim odamın 16 bin üyesi bir o kadar da çoluk çocuğu var. Herkes evine ekmek götürüyor. Ama bizim sağlığımızla, ekmeğimizle oynamasınlar. Biz Ziraat Odası olarak buna karşıyız. Çiftçimiz zor para kazanıyor. Bizim her lokması helal olan ekmeğimize kimse taş koymasın” dedi. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise yağmurda ıslanan çocukları da göstererek, “Sorun çok açık ve net. Şurada gördüğümüz çocuklar bizim geleceğimiz. Biz atalarımızdan böyle bir miraz almadık. Torunlarımıza da böyle kanserojen bir miras bırakamayız. Bununla ilgili mecliste gerekli önergeleri verdim. Takipçisi de olacağım. Kesinlikle çocuklarımızın geleceği ile oynamamalıyız. Bu fabrikaya kurma izni verenlere, bu fabrikayı kuranlara sormak istediğim bir soru var: Sizin çocuklarınız yok mu? Siz de bizim kadar çevreye duyarlı olmak zorunda değil misiniz? Biz bu anlamda mücadeleyi sonuna kadar takip edeceğiz. Bu insanların hiçbiri üretime karşı değil. Aksine topraktan geçinen üretim sevdalısı. Kimsenin doğayı kirletmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Öte yandan Torbalı Devlet Hastanesi eski başhekimlerinden İbrahim Öz de kurşunun zararlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.