Torbalı Yeniköy Mahallesi’nde ikamet eden ve hazine arazisinden yararlanan 100 vatandaş, Milli Emlak’ın belirlemiş olduğu tapu fiyatlarına isyan etti. Ecrimisilden yararlanan köy sakinlerinin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını belirten mahalleli, belirlenen fiyatları ödeyemeyeceklerini belirterek Milli Emlak’ın fiyatları yeniden düzenlemesini istedi. Mahallenin konumuna göre fiyatlar değişiklik gösterirken, dönüm ortalaması 300-400 bin lira arasında değiştiği belirtildi. 600 metrekareye 290 bin lira fiyat çekildiğini belirten Burhan Çetin, isimli mahalle sakini “Biz yatırımlık arazi almıyoruz. Yıllardır yaşadığımız yerleri almak istiyoruz. Bu çekilen fiyatları bizim ödememiz mümkün değil. Yetkililerden ricamız bu fiyatları yeniden düzenlemesi” ifadelerini kullandı.

“VEKİLLER FİYATLAR UYGUN DİYOR”

Milli Emlak’ın 600 metrekare yere 185 bin lira fiyat istendiğini belirten Ahmet Irmak “Mahallede kimse bu fiyatları veremez. Hazine sahibinde evi olanlar ya emekli ya da tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyor. Bu istenen fiyatları karşılamamız mümkün değil. Vekilleri arıyoruz. Bu fiyatlar uygun diyor. 20 bin lira alırsak tabi uygun. Ayda 2 bin lira para kazan da uygun mu görün. Bu köy 1863’te kuruldu. Dedelerimiz burada Yunanlıları denize dökmüş. Mükafatı bu mu? Bizim suçumuz ne?   Ben askerliğimi – 30 derecede Çıldır’da yaptım vergimi verdim. Devletimin istediği her şeyi yaptım ama maalesef biz bunu hak etmiyoruz” dedi.

“BU FİYATLARA BU KÖYDEN KİMSE TAPU ALAMAZ”

Ahmetli Mahallesi’nin yaklaşık 3 yıl önce yerlerini 5 bin liraya aldığını iddia eden Savaş Satış, “Benim yerimin rayiç bedeli 23 lira 48 kuruş. Bu fiyatı bundan 2-3 yıl önce kendileri belirledi. Şimdi ise kendileri belirledikleri fiyatları kendileri bozuyor. Ahmetli Mahallesi’nde bazı vatandaşlar yerlerini 5 bin lira gibi cüzi fiyatlara aldı. Biz de hazine arazisini almak için para vereceğiz. Bunu kabulleniyoruz ama bu fiyatlara bu köyden kimse tapu alamaz. Kim belirlediyse bu fiyatları köylünün ne halde olduğunu bilmiyor herhalde. Biz evlerimizin tapusunu almak istiyoruz. Lütfen bu ücretler yeniden düzenlensin” ifadelerini kullandı.

“KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ”

6 dönüm yeri 75 bin liraya sattığını belirten bir vatandaş ise  “Bu fiyatlar neye göre göre belirlendi. Ben 2 yıl önce 6 dönüm yeri 75 bin liraya sattım hem de tapulu. Bir dönüm yere bu yüksek fiyatları çıkarmak neyin nesi. Biz bu paraları ödeyemeyiz. Kendi istedikleri gibi kanunları düzenleyenler köylünün halini görsün ve bu fiyatları düzenlesin. Atatürk ne demiş –Köylü milletin efendisi- ama bizim 20 yıldır ne efendiliğimiz kaldı ne de halimiz. Bu sefer bize destek olsunlar” dedi. Öte yandan Yeniköy Mahalle Muhtarı Bülent Ege, mahalle sakinlerinin bu fiyatları ödeyemeyeceğini ve bu nedenle Milli Emlak Müdürlüğü’ne sorunu ilettiklerini belirtti. ÖMER DUR