TEMA Vakfı Torbalı temsilcisi Serdar Aktepe, doğanın öneminin koronavirüs salgını sürecinde daha iyi anlaşıldığını vurgulayarak "Çevre, herhangi bir şeyin dolayı ya da dolaylarıdır. Bu sözlük bilgisi her ne kadar sınırlı gibi görünse de aslında içinde derya denizdir. Çünkü dolayını kastettiğimiz o "şey" herhangi bir şey olabilir. Ve bu gözle görülmeyen ama muhtaç olduğumuz hava gibi önemli bir şey de olabilir. İşte bu yüzden çevre kirliliği sorunu bilinenin tam aksine çok daha geniş daha geniş bir kavram bu nedenle de dünyadaki bütün canlılar için artık daha da önem arz etmektedir. Artık çağımız büyük bir sınavdan geçtiğini en çok da biz insanların sınandığını söylemek bir klişe gibi görünse de yaşadığımız "pandemi" bunun en büyük somut örneğidir. Çevre kirliliği artık evde çöpleri ayrıştırmaktan, suyu temiz ve gerektiği kadar kullanmaktan, ağaçlara, çiçeğe, böceğe zarar vermemekten daha ötededir. Hoş bunları bile olması gerektiği gibi yapmıyoruz" dedi.

“TOPRAK BİZİM EVİMİZ”

Aktepe yapılan uyarılarla ilgili olarak "Sohbetlerimiz bilgilendirici ve endişe verici kısmı olarak uçup gidiyor. Uyarılarda da okuyacak olursanız bir yerlerde kamu spotu olarak kalıyor. Tehlike bir başka canlıya yönelince bu kadar duyarlı olmuyoruz ama ne zaman söz konusu insansa nedense çözüm önerileri ve birliktelik yeteri kadar olmasa da ses getirmeye çalışıyor. Bu güzel ancak yeterli değil. Alpler de nesli tükenen bir bitki de, çölde su bulamayan bir hayvanda, ürettiği teknolojinin bizzat kendisini vurduğu insan da bizler için korunması, daha iyi şartlarda var olabilirliğini sürdürme mücadelesi bizim derdimiz olmalıdır. Üretimi en iyi anlayabilen, aktarabilen dünya üzerindeki yegane ülkelerden biriyiz. Bu nedenle biz doğayı, canlıyı daha iyi anlarız. Çünkü toprak evimizdir, aşımızdır, emeğimizdir. Savaş zamanlarında bile yoktan var eden bir ülkenin ve geleneğin çocuklarıyız. Ağacı sevmek bizdendir. Toprak çocuğumuzun kundağıdır" dedi.

"BU SEVGİYİ NASIL ŞEKİLENDİRECEĞİMİZİ BİLİYORUZ"

Çevre kirliliği konusunda harekete geçilmesi gerektiğine değinen Aktepe "Biz bu nedenle bu bildiriyi yayınlarken artık yapmanız gerekenlerden değil harekete geçmenizden medet umuyoruz. Çünkü tam da bahsettiğim bir nesil olarak bizler atadan, ananeden getirdiğimiz bu sevgiyi nasıl şekillendirmemiz gerektiğini biliyoruz. Bunu okuyan büyük, küçük herkes üzerine düşeni biliyor. Tek eksiğimiz birlikteliği ve vicdanımızı ateşlemek. İşte o ateş yandığı gün ilk kez bir canlının yuvası kül olmayacak, nesli tükenmeyecek, bizler bunu bir anlık acıyla ekranları başında seyretmeyeceğiz. Çünkü bir ateş insanın ilk çağda bulduğu sadece yaşamak ve devam edebilmek adına kullandığı ateşten daha masum olacak. Biz söylemeye devam edelim belki bir gün vicdanımızın ateşi başka vicdanları ısıtır" diyerek sözlerine nokta koydu. YASİN GÜLCÜ