Ülkede yasa dışı bulunan yaklaşık 5 milyon göçmenin sınır dışı edilmesini engelleyen reformunu uzun süre verdiği çabalara rağmen ABD Kongresi'nden geçiremeyen Obama, daha çok çocukları ABD vatandaşı olan göçmenleri ilgilendiren planını başkanlık yetkilerini kullanarak yürürlüğe sokmuştu.

Ancak başkanlık kararnamesiyle hayata geçirilen planın anayasaya aykırı olduğunu düşünen Cumhuriyetçi Partili eyaletler, Obama'nın bu konuda Kongre'yi devre dışı bırakarak yetkisini aştığını savunmuştu.

 Bu doğrultuda Cumhuriyetçi Partili 26 eyalet valisi, Obama'nın göçmenlik reformunu mahkemeye taşımış, mahkeme de bu iddiaları yerinde bularak 26 eyalette yürürlüğü durdurma kararı almıştı.

Obama yönetimi de göçmenlik planı için geçen yıl sonunda Yüksek Mahkemeye müracaat etmişti.Nisanda yönetim ile karşı tarafı dinleme kararı alan Yüksek Mahkeme, bugün tasarıyla ilgili oylama yaptı.

Yüksek Mahkeme'deki 8 yargıcın 4'ü tasarının lehinde, diğer 4'ü ise aleyhinde karar verdi.

Böylelikle Yüksek Mahkemedeki eşitlikle, tasarının yeniden görüşülmesinin önü tıkandı. Bu da Obama'nın yetkisini aştığına hükmeden alt mahkemenin kararının geçerli olmasına yol açtı.

"Mahkemedeki eşit oy, hayal kırıklığı"

Göçmenlik reformunu en büyük siyasi miraslarından biri olarak değerlendiren Başkan Obama ise Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme'deki ikiye bölünmeyi "talihsizlik" olarak yorumladı.

Eşit oyun hayal kırıklığı yarattığını belirten Obama, "Göçmenlik korkulacak bir şey değil." dedi.

ABD'de göçmenlik reformunun bir gün muhakkak gerçekleşeceğini belirten Obama, dokuzuncu yargıcın atanmamasının, Yüksek Mahkeme'nin gerektiği gibi çalışmasını engellediğini dile getirdi. Obama, "Bu eşitlik bizi arzuladığımızülke olmaktan alıkoyuyor." ifadesini kullandı.

ABD Yüksek Mahkemesi 9 üyeden oluşmasına rağmen, şu anda 8 yargıç bulunuyor. Obama, şubatta hayatını kaybeden yargıçlardan Antonin Scalia yerine, Washington Temyiz Mahkemesi hakimi 63 yaşındaki Merrick Garland'ı Senato'ya önermişti.

Ancak Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, görevinin son yılındaki Obama'nın Yüksek Mahkeme hakimi öneremeyeceğini, yargıcın yeni başkan tarafından belirlenmesi gerektiğini savunuyor.

Kaynak adres : http://www.posta.com.tr/dunya/HaberDetay/ABD-den-gocmenlik-reformuna-ret.htm?ArticleID=349868