Torbalı’da okul öncesi eğitim alanında ürettiği projeler, geliştirdiği yöntemler ve hayata geçirdiği uygulamalarla adından söz ettiren Özel Sevgi Yumağı Gündüz Bakımevi, yeni bir projeyi daha hayata geçirdi. Öğrenciyi maddi kaynaktan çok eğitimin bir parçası olarak gören ve bu kapsamda çalışmalarını sürdüren başarılı eğitim yuvası, ‘Dedemin Çiftliği’ isimli proje geliştirdi. Bu kapsamda şehrin gürültüsü, beton yığınları içerisinde kalan öğrenciler gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı bir çiftlik arazisine götürüldü. Subaşı’daki bu arazide günlük eğitimlerini tamamlayan çocuklar günün sonunda büyük mutluluk yaşadı. Dalından kopardıkları domates ve salatalıkları yiyerek güne başlayan öğrenciler, tarladaki ürünleri sulayıp, traktörde hatıra fotoğrafı çekindi. Doğayla aralarında bağı koruduklarını ifade eden Özel Sevgi Yumağı Gündüz Bakımevi Kurucusu Havva Dayan, sık sık bu organizasyonu tekrar edeceklerini kaydetti.
PARKTA OYNAYAMAYAN ÇOCUKLAR VAR
Bu yıl rekor seviyede kayıtla çocuğunun geleceğini önemseyen velilerin tercih ettiği Özel Sevgi Yumağı Gündüz Bakımevi yaz okulunda gerçekleşen projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Kurucu Havva Dayan, “Pek çoğumuz, çocukluğumuzda açık havada saatlerce oynadığımız günleri hatırlarız. Bisiklete biner, ağaçlara tırmanır, arka bahçede çukurlar kazar, bulduğumuz taş, kozalak, çer çöpü biriktirir, onlardan yeni şeyler yapardık. İsimlerini bilmesek de bahçedeki çiçekleri, tomurcukları, yabani otları, böcekleri incelerdik. Sabahtan akşama dek, biri bizi eve çağırana kadar kaygısızca, dertsiz tasasız oynayan çocuklardık. Kısacası doğa günlük hayatımızın bir parçasıydı. Doğayla aramızda bir bağ vardı. Ne yazık ki bugünün çocuklarına baktığımızda, doğayla ilgili deneyimlerinin olmadığını görüyoruz. Bırakın doğayı, sokakta ya da parkta açık havada oynayamayan çocuklar var. Onların bir etkinlikten diğerine koşturdukları oldukça yoğun bir programları var” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLAR ÇEVREDEN UZAKLAŞIYOR
Açıklamalarını sürdüren başarılı eğitimci, “Sebebi ne olursa olsun – ister ailelerin ve çocukların zamansızlıkları, ister oyun alanlarının azalması, sokakların trafik açısından güvenilir yerler olmaması, annelerin çocuklarının terleyip üşütebileceklerine dair endişeleri ya da son senelerde ortaya çıkan hayvanlardan ya da haşerelerden geçen hastalıklar gibi sebepler-çocuklar özgürce açık havada oynayamıyorlar. Her geçen gün çevrelerindeki doğadan biraz daha uzaklaşıyorlar” ifadelerine yer verdi.
STRESSİZ, MUTLU, DOĞAYA ÖNEM VEREN ÇOCUKLAR YETİŞTİREBİLİRİZ
Son olarak Dayan, “Bir eğitimci olarak, çocukları doğayla buluşturmanın ve doğayla bağ kurmalarını sağlamanın, hem eğitimcilerin hem de anne-babaların öncelikli hedefleri arasında yer alması gerektiğine inanıyorum. Ancak o zaman öğrenmekten zevk alan, meraklı, araştırmacı, gözlem yapan, çözümler üretebilen, doğa ve diğer tüm zeka alanlarını aktif bir şekilde kullanabilen, daha sağlıklı, yaratıcı, stressiz, mutlu, çevre ve doğaya önem veren çocuklar yetiştirebiliriz. Tüm bu hedefler için çocuklarımıza uygun gördüğümüz yaşam tarzı, ne yazık ki onların gelişimine hizmet etmiyor. Çocuklarımızın da tıpkı bizim çocukluğumuzda olduğu gibi açık havada oynama hakkı olduğunu bilmek ve bu hakka saygı duymak zorundayız” ifadelerini kullandı.