Türkiye’de yüksek enflasyon kabusu sürerken, temmuz ayında gıda enflasyonu yüzde 93,9 ile rekor kırdı. Girdi fiyatlarındaki artışlar, raflardaki ürünlerin fiyatlarını yükseltirken, üretici ile market arasındaki fiyat farkı 9 kata çıktı. Yazın fiyatının düşmesi beklenilen yazlık meyve sebzelerin fiyatları aksine artış gösterirken, üretici-market arasındaki fiyat farklarının yüzde 100’ün üzerine çıktığı görüldü. Yaz olmasına rağmen sebze ve meyve fiyatlarının düşmemesini değerlendiren pazarcılar, bu sene enflasyonun yüksek olmasının yanı sıra üretimin de az olduğuna vurgu yaptı.

Maliyetlerin her geçen gün arttığını kaydeden pazarcılar, “Keşke gelen zam sadece mazota olsa. İşçilik maliyetleri çok yükseldi. Adam dese ki gel tarladan bedavaya al, yine domatesi işçilik maliyetlerinden dolayı 5 liradan aşağıya satamazsın. Onu getiren kamyonun şoförünün masrafıdır, mazotudur hepsi üst üste binince bu fiyatlar ortaya çıkıyor” dedi. Pazar ile market arasında çok büyük fiyat farkları olduğuna dikkat çeken pazarcılar, “Marketler bugün çok pahalı ürün satıyorlar ama biz pazarcılar olarak rekabet halindeyiz. Malı ucuz satıp, erkenden en önce bitirmeye çalışıyoruz. Halden pazara gelişlerde de ciddi fiyat artışları görülüyor. Halci fiyatın üstüne koyuyor biraz. Pazarcı da fiyatın üstüne koyuyor. Olan sana bana, yani vatandaşa oluyor. Bugün bir şoför 10 bin liradan aşağıya çalışmıyor, sigortası vesairesi var. Aracın da bakım ve vergi, kasko gibi masrafları var. Esnaf da bu maliyetlerin hepsini fiyata bindirmek mecburiyetinde. Keşke bu aradaki fiyat farkını düzeltebilseler ve doğru bir şey yapsalar” diye konuştu.

KÖTÜ GÜNLER BİZİ BEKLİYOR

Bu yaz patates ve soğanın çok pahalı olduğunu, bunun sebebinin de çok çetin geçirilen kış şartları olduğunu dile getiren pazarcı esnafı Ahmet Gülen, “Bu sene kış çok soğuk geçti. İnsanların ilk tohumu toprağın altında kaldı, buz tuttu, çıkmadı. Ondan sonra ekimler oldu ama bu sefer de ürün azaldı. Şu an patatesin en uygunu 10 lira, soğanınki de 10 lira. Geçenlerde 10 liradan 3 kilo patates aldım, saysaydım 15 tane patates yoktu poşetin içinde. Bu patates ya patates! Gariban yemeği. İyi bir domates 12 liradan aşağıya satılmıyor. Bu sene yazın fiyatların düşmesinden ben de çok umutluydum ama maalesef olmadı. Ayrancılar pazarında dolaşıyordum. En düşük domates 6 liraydı, en iyisi 10-12 lira. Salatalık 6 liraydı, kabak 10 liraydı, patates 10 liraydı. Bu yaz geçti artık, tarla malları bittiğinde sonbahardan başlayarak fiyatlar fazlasıyla artmaya başlar. 11. ayda, 12. ayda vatandaş sebze meyveleri ancak karşıdan seyreder. Seralar da başlayınca salatalık 20 lira, domates 30 lira, biber 50 liralara çıkar. Önümüzdeki dönemde, daha kötü günler bizleri bekliyor. Yaz bittikten sonra iyi günlerimiz olmaz, sebze meyve fiyatları daha da yükselir” ifadelerini kullandı.