Torbalı’da yıllar sonra tütün ekimi başladı. Torbalı’daki bulunan Philip Morris, Öz Ege ve TTL tütün fabrikalarının destekleriyle Torbalı’da ilk defa ekimi yapılan Virginia tütününün hasadı devam ediyor. Yaklaşık 500 dekar alan ekimi yapılan tütünün,  hasadı yaklaşık 20 gündür sürerken, seralara dizme işlemi de devam ediyor. Torbalı üreticisinin yeni umudu olma yolunda ilerleyen tütünün dizme işlemi de sabahın erken saatlerinde başlıyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte Çaybaşı’nda belirlenen alanlara gelen işçiler,  kırım işleminden gelen tütünleri iplerden geçirerek birbirine bağlıyor.

SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA BİRLİKTE İŞE BAŞLIYORLAR

Sabah 5 gibi işe başladıklarını öğlen 14 gibi de bıraktıklarını belirten Ali Ceylan, “Torbalı’da uzun yıllar sonra ilk defa tütün ekimi yapılıyor. İlçemize yeniden hayırlı olsun. Biz burada tütünü dizme işlemini yapıyoruz. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte gölgelik alanlara gelerek tütünleri iğne ve iplik ile dikerek diziyoruz. Burada dizdiğimiz tütünleri motorlarla seralara götürüp asıyoruz. Ama asmadan önce ilk olarak yere koyuyoruz. Birkaç gün yerde kaldıktan sonra asma işlemini yapıyoruz. Çünkü direkt asınca bazen dökülebiliyor. Tütünleri seraya astıktan sonra da 15-20 gün arası bekliyoruz. Tütünlerimiz altın sarısı renge kavuştuğunda ise kutuluyoruz. Kutulama işleminden sonra ise tavlama yani buharlama işlemi oluyor ve ardından fabrikalara gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

KADINLAR 110 ERKEKLER 120 LİRA ALIYOR

Sıcaklıklardan dolayı tavlama işlemini gece yaptıklarını belirten Fikret Hasırcı, “Gündüz seranın içerisinde duramıyoruz. Bu nedenle tavlama işlemini geceleri yapmak zorunda kalıyoruz” dedi. Tütünde çalışan işçilerin fiyatları hakkında da bilgi veren dayıbaşı Fikret Hasırcı, “Tütün çok zor aşamalardan geçiyor. Gerçekten çok zahmetli işlemleri oluyor. En önemli sorun da sıcaklık oluyor. İşçilerimizin günlük ücretleri ise kadınlarda 110 erkeklerde 120 olarak değişiyor” ifadelerini kullandı. Hasırcı yaşanabilecek hırsızlık olaylarına karşı geceleri 2 tane bekçinin sera başlarında beklediğini belirterek, “Şuana kadar herhangi bir hırsızlık olayı yaşanmadı. Ama biz her ihtimale karşı geceleri seralarımızın başına iki tane bekçi koyuyoruz ki emeklerimiz boşa gitmesin” diyerek sözlerini noktaladı. ÖMER DUR