RESMİ olarak 5 Ocak 2024 tarihinde kurulan, ancak 24 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşen organizasyon ile temelleri atılan Torbalı Romanya göçmenler kültür ve dayanışma derneği, son aylarda çalışmalarına hız verdi. Yaptığı her organizasyon ile ses getiren dernek, İzmir’deki Romanya başkonsolosu ve Türkiye Cumhuriyeti Bükreş büyükelçisi ile görüşüp fikir alışverişinde bulundular. Oldukça faal bir yapıya sahip olan Romanya göçmenleri derneği son olarak Torbalı’da yayın yapan yerel basının temsilcileri ile kahvaltıda buluştu. Burada dernek başkanı Cumhur Eren, ses getirecek açıklamalarda bulundu.

“Şükretmek En Büyük Gücüm” “Şükretmek En Büyük Gücüm”

“1 YILDA NELER YAPTIK?”

BAŞKAN Eren yaptığı açıklamada, “Derneğimiz amacı ilçemizde yaşayan Romanya göçmenlerini bir araya getirmek, kültür alışverişi ve paylaşımda bulunmak, ayrıca Romanya devletinin soybağı ile bize tanınan çifte vatandaşlık hakkından yararlanmak isteyen üyelerimize yardımcı olmaktır. Bu kapsamda yaklaşık bir yıl önce kurulan derneğimiz, konsolos ve büyükelçiliği makamlarını ziyaret ettik. Bunun yanı sıra Dobruca bölgesinden göç eden atalarımızın orada kalan akrabalarıyla ilçemizde yaşayan göçmen hemşerilerimizin arasında köprü vazifesi oluşturduk. Onları bir araya getirdik. Çeşitli organizasyonlar düzenleyerek üyelerimiz ve aileleriyle bir araya geldik. Romanya’nın ulusal gününde büyükelçilik tarafından Swiss Otel’de düzenlenen resepsiyona resmi olarak davet edildik ve katılım gösterdik. Bu bizim Romanya makamları tarafından kabul edildiğimizin göstergesidir. Öte yandan ilk bir yılda dernek binamızı açarak üyelerimizin kullanımına sunduk. Artık üyelerimizle toplantımızı dernek binamızda yapmanın huzurunu kavuştuk” dedi.

“15 OCAK’TA İZMİR BAŞKONSOLOSUNU İLÇEMİZDE MİSAFİR EDECEĞİZ”

ÜLKE genelinde şimdiye kadar ‘Romanya’ kelimesinin geçtiği dernek kurulmadığını, kendilerinin ilk olduğunu söyleyen Cumhur Eren, göçmen derneği adı altında faaliyet gösteren topluluklara da seslendi. Eren, “Maalesef ‘göçmen derneği’ adı altında faaliyet gösteren dernekler bulunmakta bilgi ve becerileri kadar faaliyet yürütmekte olan bu dernekler gezi ve yemek etkinliklerinin dışına çıkamayarak, tabela derneğinden öteye geçememişlerdir. Bu kadar büyük potansiyele sahip olan göçmenler daha işlevsel faaliyet gösteren bir kurumun çatısı altında buluşmayı hak ediyorlar. Bizde bu eksikliği açık ve net bir şekilde dernek olarak giderdiğimizi düşünmekteyiz. Bunun için gerçekten Liyakatli, konusunda uzman kadrolarımızla ciddi ve disiplinli bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızın konusu Dobruca bölgesinden göç eden atalarımızın göç süreçlerini tarihsel, istatiksel, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarının ele alındığı tarihçi hocalarımızın akademik eserleriyle ciddi bir çalışmayı tamamlamanın haklı gururunu yaşamaktayız. Yıllardır göç sebebiyle ayrılmış birbirlerinden habersiz bir şekilde yaşayan ailelerin tekrar buluşmalarını sağlıyoruz. Bu ayrıca bize ayrı bir sorumluluk veriyor. İlçemizde yaşayan Dobruca göçmenlerini yaşadıkları mahallelerde ziyaret ederek daha çok hemşerimize ulaşarak Kendileriyle gönül bağlarımızı güçlendireceğiz. 5 Ocak Pazar günü kuruluşumuzun 1. yılını üyelerimiz ile birlikte kutlayacağız.  Derneğimiz kurulduğu günden bu yana sadece ilçemizde yaşayan hemşerilerimiz değil. İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Eskişehir, Manisa, Aydın, Bursa, gibi birçok ilden hemşerilerimizde bizlerle irtibata geçerek derneğimize üye olmak istemektedirler. Bizde bu taleplerini geri çevirmeyerek onlarla da çok kısa bir zaman içinde etkinlikler düzenleyeceğiz. 15 Ocak’ta İlçemizde düzenleyeceğimiz etkinlikte İzmir Romanya Başkonsolosu Sayın Lilian Zamfiroiu ve beraberindeki heyeti Misafir ederek hemşerilerimiz ile bir araya getireceğiz. Son olarak, Dernek olarak 2025 yılı planlamasını yaptığımız faaliyetler içinde Kardeş kent projesi, Öğrenci değişim programı, Türk ve Romen iş adamlarını bir araya getirerek projelerimizden birkaçı olduğunu söyleyebilirim.”

Muhabir: Sefa Yıldırım