Kısa adı EİDS olan Emlak İlan Doğrulama Sistemi’nin kapsamı, 7 Nisan’dan itibaren genişletildi. 1 Ocak’ta konut kiralama alanında başlayan uygulama, bu kez işyeri kiralama ve satışı da kapsadı. Yakın bir zamanda konut satışının bu kapsama dahil olması beklenirken, sistem, sektörün işleyişine çok ciddi müdahaleler getiriyor.
YASAL EMLAKÇILAR VE PORTALLAR SİSTEMİN ALTYAPISINI HAZIRLADI
İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yeni uygulamanın her açıdan devletin kontrolü ele almasını sağladığını, dolayısıyla sistemden kaçış olmadığını belirterek, “Artık insanlarımızı dolandıramayacaklar. Bir evin satışı, ancak yetkilendirilmiş emlakçılarda olacak. Satışlar, malın gerçek değeri üzerinden yapılacak” dedi. Güleroğlu, vatandaşların kiralık veya satış ilanı verme konusunda nasıl hareket edebileceğini ve sistemin getireceği yenilikleri anlattı. Emlak İlan Doğrulama Sistemi uygulamasının altyapısını İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası olarak hazırladıklarını, aynı şekilde emlak portallarının da gerekli çalışmaları yaptığını hatırlatan Başkan Güleroğlu, “Uygulama 7 Nisan’da başladı” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:
BİRİNCİ DERECE AKRABA YA DA YETKİ BELGELİ EMLAKÇILARA YETKİ VERİLEBİLECEK
“1 Ocak’ta kiralık konutlar için başlayan bu uygulama, artık 7 Nisan itibariyle satılık ticari gayrimenkuller için de geçerli oldu. Yakın bir zamanda satılık konutların da kapsama dahil olacağını düşünüyoruz. Bu sistem, insanlarımızın kendilerine evini veya işyerini, emlak portallarına ilan vererek kiraya vermesine, satmasına ne derece izin veriyor? Konutun ya da işyerinin sahibi, doğal olarak ilan verebiliyor. Ayrıca eşi, oğlu veya kızı, yani birinci derece akrabaları da verebiliyor. Eskisi gibi falanca kişiye ilan vereyim, benim evimi, işyerimi satsın, diye bir şey yok. Bu sistem, bu anlayışı sona erdirdi. Ayrıca vatandaş, Ticaret Bakanlığı tarafından verilmiş Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi sahibi emlakçılara yetki vererek kiralama ve satış yapabilir. Yetki doğrulaması yapmadan hiç kimse satış yapamayacak.”
DOLANDIRICILAR, ARTIK VATANDAŞIN CANINI YAKAMAYACAK
Sosyal medya hesaplarından satılık ilan verenlerin sosyal medya hesaplarının kapatıldığını, 600 bin liraya kadar varan para cezalarına çarptırıldığını hatırlatan Başkan Güleroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu uygulamada amaçlanan en önemli şey, konut, işyeri satış fiyatlarının anormal artışının önüne geçmekti. Herkesin bildiği gibi geçmişte herkes kafasına göre fiyat koyuyordu. Artık böyle bir şey olmayacak. İkincisi; vergi kontrolünü sağlamaktı. Artık konutlar, işyerleri, gerçek değerleri üzerinden gösterilecek ve devlet daha çok vergi kazanacak. Üçüncüsü, piyasaların dengesini tutabilmekti. Dördüncüsü de vatandaşı, dolandırılmaktan kurtarmaktı. Bilindiği gibi vatandaşı dolandıran ilanlar vardı. Adam 1+1 lüks bir daire ilanına giriyor, çok da iyi bir fiyat veriyor, müşteriye ‘gel gel’ yapıyor. Birkaç müşteriden kaporaları alıp kayboluyor, vatandaş dolandırılıyordu. Yine aynı mülk için bir emlakçı 10 lira, diğeri 15, bir başkası 20 lira fiyat koyuyordu. Artık böyle şeyler olmayacak. Dolandırıcılığın önüne kesinlikle geçilmiş olacak. Beşincisi de, bu sistem, bizim gibi emlakçılık işini her türlü eğitimi ve belgeyi alarak yapanlarla emlakçıymış gibi davrananları birbirinden ayıracak. Bir kasa, bir masa koyup emlakçıyım diyenler, bu sistem sayesinde sektörün dışında kalacak. Artık gayrimenkul satışları, gerçek değerleri üzerinden yapılacak. 5 milyon liralık ev, 1 milyon lira gösterilemeyecek. Emlak İlan Doğrulama sistemi sayesinde bu değerler, devlet tarafından kontrol edilecek. Bu konuda kimse kurnazlık yapamayacak.”