Bir buçuk yılı aşkın süredir İzmir iş dünyasının başlıca motivasyonu "İzmir Lobisi" ifadesi oldu. Özellikle Mahmut Özgener'in İzmir Ticaret Odası'nda çeyrek asırlık Ekrem Demirtaş dönemini sona erdirerek başkan seçilmesiyle birlikte kentin dev sivil toplum kuruluşunun diğer odalarla daha sıkı iletişimde olacağı beklentisi, kulisleri hareketlendirmişti. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Ege İhracatçı Birlikleri'nin bir arada hareket edeceği, Ankara'dan İzmir'in istediklerini söküp alacağı beklentisi, ne yazık ki gelinen süreçte kendini henüz yeterince hissettiremedi. İzmir iş insanlarının bir arada durdukları ilk fotoğraf yerli otomobilin üretileceği şehir için oldu. Gerçekleştirilen toplantılarda Vestel'in Manisa'da, BMC'nin İzmir'de olmasından yola çıkılarak yerli araç fabrikasının İzmir'de olması için ne gerekirse yapılacağı belirtildi. Sonra ise devamı gelmedi.

İLK KAYIP VOLKSWAGEN

Alman otomotiv devi Volkswagen, Türkiye'de fabrika kurma kararı alınca potaya giren illerin başında İzmir geldi. Ne de olsa bu konuya yabancı bir kent değildi. "İzmir Lobisi" her ne kadar bu iş için çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiğini söylüyor olsa da, kamuoyu ise yalnızca tek tabanca misali Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun'un çalışmalarını takip etme fırsatı buldu. Sonuç? Fabrikayı Manisa'ya kaptırdık.

İKİNCİ KAYIP YERLİ ARAÇ FABRİKASI

Volkswagen sonrası morali bozulan İzmir, bu kez yerli otomobilin prototip çalışmalarının bitmesiyle yeniden heyecanlandı. Acaba aracın üssü İzmir olabilir miydi? Ne de olsa geçtiğimiz yıl yapılan toplantıların bir karşılığı olması gerekirdi. Fakat yine olmadı. Yerli otomobil fabrikasının Bursa'da kurulacağı açıklanınca, İzmir'in eli yine boş kaldı. Şimdiyse akıllarda en büyük soru şu "İzmir Lobisi" kente ne kazandıracak? Peki kağıt üstünde "Şampiyonlar Ligi" gibi olan İzmir lobisi, sahada neden bu kadar zayıf kalıyor? Önümüzdeki günlerde yaşacanacak olası yeni bir "kayıp" a takımının sorgulanmasına bile yol açabilir.