Gayrimenkul sektöründeki durgunluğun İzmir ili genelinde yerini hareketliliğe bırakarak bölgesel artışların başladığını, İzmir'de hem sahil şeridinde hem de yeni kent merkezinde gayrimenkul piyasasının hareketlendiğini açıklayan EVA Gayrimenkul Değerleme İzmir Bölge Müdürü Filiz Akkaya'ya göre, konut satışlarındaki hareketlilik devam edecek. 2019 Aralık sonu itibariyle kümüle konut satışlarına baktığımızda İzmir'de 79.221 adet konut satışı gerçekleşmiş olup geçen yıl aynı döneminde gerçekleşen konut satışlarına kıyasla % 4,7 oranında artış gerçekleşmiştir. İzmir ili özelinde konut fiyat endeksine baktığımızda 2019 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre İzmir'de % 1,59 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İzmir'de % 10,26 oranlarında artış göstermiştir.

YAZLIK ARAYIŞI PİYASAYI HAREKETLENDİRDİ

İzmir'deki konut satışlarını değerlendirerek, İzmir'in İstanbul ve Ankara'dan sonra en fazla konut satışı yapılan 3. İl olduğunu söyleyen Akkaya, Ege bölgesindeki ‘ikincil konut' ya da ‘yazlık' arayışlarının yeniden hareketlenmeye başladığını belirtti. Akkaya,  İzmir'in en değerli ilçelerini Çeşme, Urla, Bayraklı, Bornova-Yeni Kent merkezi, Karşıyaka-Mavişehir-Atakent bölgesi ve Güzelbahçe olarak açıklarken,  “Yeni konut stoğu ve site tarzı yapılaşmalara olan ilgiyle beraber en çok, lüks yapı tarzında, Bayraklı, Bornova-Yeni kent merkezi, Karşıyaka-Mavişehir aksında konut fiyatlarında artış gözlenmektedir. Özellikle orta kesimin tercih ettiği Çiğli-Ataşehir bölgesi, Menemen-Ulukent bölgesi, Gaziemir ve Torbalı ilçelerinde ise site tarzı yeni konut projelerinde birim m2 satış değerleri artmaktadır” dedi.

KÖPRÜ VE YOLLAR TALEPLERİ ARTIRDI

Tarla ve arsaların değer artışında, son bir yılda Urla, Seferihisar, Karaburun, Menemen ve Foça'da ciddi artışlar olduğunu vurgulayan Akkaya, Kemalpaşa ve Torbalı ilçelerinin ise özellikle sanayi parselleri değer artışı ile tercih edildiğinin altını çizdi.  Akkaya sözlerini; “İstanbul-İzmir Çanakkale köprü bağlantısı, İzmir-Aliağa-Çandarlı otoyolu projesi ve İstanbul-Bursa-İzmir otoyol çalışmaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları sebebiyle özellikle arsa-arazi ve yaz-kış kullanıma uygun yapılaşmalara olan talep devam ediyor” şeklinde sürdürdü.