Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan eğitim emekçilerinin 2020 Mayıs ile 2023 Mayıs aralığını kapsayan döneme ait maaş ödemelerinden doğan promosyon haklarına ilişkin eğitim sendikalarının parça parça mücadelesi devam ediyor. Bankaların deyim yerindeyse ‘Oyaladığı’ öğretmenleri temsilen konuya ilişkin Eğitim-Sen Torbalı Temsilciliği, dün Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak ilçedeki eğitim sendikalarına bir kez daha ortak mücadele çağrısında bulundu. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Torbalı Temsilcisi Nuri Önder, promosyonlara ilişkin başlattıkları güncellemeye dönük dilekçe kampanyasından sonuç alınamaması üzere ilçedeki eğitim sendikalarına defalarca ortak mücadele çağrısında bulunduklarını hatırlattı ve çağrılarını bir kez daha yineledi. Eğitim-Sen Torbalı Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

BANKALAR KAZANIRKEN EMEKÇİLERİN KAYBETMESİNİ KABUL ETMİYORUZ! PROMOSYON BANKALARIN LÜTFU DEĞİL EMEKÇİLERİN HAKKIDIR!

Vatandaş bu yıl ucuz balık yiyemedi Vatandaş bu yıl ucuz balık yiyemedi

“Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan eğitim emekçilerinin 2020 Mayıs ile 2023 Mayıs aralığını kapsayan döneme ait maaş ödemeleri ile ilgili banka anlaşmasının sonuna gelindi. Ancak ülke ekonomisindeki derin sarsıntı ve kriz nedeniyle, üç yıl önce anlaşmanın imzalandığı şartlar tamamen değişmiş, çalışanların maaşlarında 2022 Ocak ayı itibarı ile %30, Temmuz ayı itibari ile de %40 civarında yapılan maaş artışları ile birlikte bir çok il ve ilçede 25-30 bin TL bandında promosyon ödemelerinin yapıldığı yeni maaş anlaşmaları gerçekleştirilirken ilçemizde anlaşmanın tarafı olan Ziraat Bankası’nın işlem hacminde azımsanmayacak artışlar olmasına rağmen çalışanlara ödenen promosyonlarda herhangi bir güncellemeye gidilmemiştir. Ülke gündeminde ciddi bir duyarlılığa neden olan bu süreç doğrultusunda Eylül ayından bu yana hem promosyonlarda bir güncellemeye gidilmesi yönünde dilekçe kampanyası düzenledik hem de ilçemizde örgütlü olan eğitim sendikalarını, birlikte baskı oluşturabilmek üzere defalarca kamuoyu nezdinde ortaklaşma çağrısında bulunduk. Bu gün de dileğimiz, bu ortaklaşma doğrultusunda sendikalarla ve tüm eğitim emekçileri ile birlikte ortak bir tutum almaktı.

Ancak bu gün burada sadece Eğitim-Sen olarak yer almamızın esas nedeni sendikal rekabetin, emekçilerin ortak çıkarının önüne geçirilmesidir. Ortaklaşma çağrılarımız bu rekabet nedeni ile karşılıksız kalmış her sendika kendi mucizesini yaratma adına ortak mücadelenin ve emekçilerin ortak iradesinin gücünü göremeyecek kadar körleşmişlerdir. İnanıyoruz ki eğitim emekçileri, ortak çıkarlarımızın önündeki en büyük engel olan bu tutumu mutlaka mahkûm edecek ve bu engelleri aşma kararlılığını gösterecektir.

Önümüzdeki üç yıllık dönemi kapsayacak olan yeni maaş anlaşmasının ihalesinde enflasyonu, çarşı-pazar fiyatlarını, temel tüketim maddelerine gelen zamları adeta görmezden gelerek 8 bin lira gibi komik rakamlar öneren bankaların ihaleden çekildikleri, en yüksek promosyon miktarını veren Ziraat Bankasının teklifinin 14 bin TL ve artı bin TL de kredi kartı puanı olduğu söylenmektedir. Bu rakamlar 8 ay öncesinin promosyon miktarları düşünüldüğünde yarı yarıya gerilemiştir. Anlaşmanın tarafı olarak Ziraat Bankası, emekçilerin maaşlarından elde ettiği kazanca karşılık gelen ve yaşanılan kriz göz önünde bulundurulduğunda emekçileri mutlu edecek bir rakamdan çok uzaktır. Adeta sadaka verir gibi, lütfeder gibi bir promosyon teklif etmektedir. Bankanın bu tutumunu şiddetle kınıyor ve eğer bu rakamlar eğitim emekçileri memnun edecek bir seviyeye yükseltilmezse, banka ile olan ilişkilerimizi mutlaka gözden geçirmek ve müşteri olmaktan doğan haklarımızı sonuna kadar kullanmak çağrılar yapacağımızı da bildirmek isteriz. Bu konuda tüm eğitim emekçilerini ortak bir tutum almaya çağırıyoruz. Biz Eğitim-Sen olarak her zaman söylediğimizi bir kez daha yinelemek istiyoruz ki, anlaşma masalarında imzalanacak sözleşmelerin emekçilerin lehine olmasını sağlayacak tek güç emekçilerin ortak iradesi ve birleşik gücüdür. Yaşasın örgütlü mücadelemiz! Birleşe birleşe kazanacağız!”