İkinci el otomobil piyasası, son ayların en hareketlisi. Neredeyse sıfır araçlardan bile pahalı hale gelen ikinci el araçlar için istenen bedeller dudak uçuklatıyor. Torbalı’da da birçok araç ortalama bedelinin üstüne satılıyor. Öyle ki klimasız Tofaş marka araçlar bile 20-30 bin arasında seyrediyor. Onlardan biri de en çok satışın yapıldığı sahibinden.com sayfasında yer alan 2000 model bir Doğan. 35 bin liraya satışa sunulan araba tam 20 yaşında olmasına rağmen istenilen bedelle tepki topladı. Öte yandan piyasada sıfır araç bulunamadığından dolayı ikinci el araç fiyatlarının arttığı belirtildi.

DAŞTAN’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İkinci el otomobil piyasası son günlerde gözle görülür bir artış gösterirken, fiyatların yükselerek tavan yapması dikkat çekti. Piyasada sıfır araç bulunamadığından dolayı ikinci el araç fiyatlarının arttığını söyleyen galerici esnafı Remzi Daştan, fiyat değişikliklerine yetişemediklerini ifade etti. İkici el araç fiyat artışlarının asıl sebebine dair bilgiler veren Özkon Otomotiv sahibi Remzi Daştan, “Bu artışın asıl sebebi pandemiden ötürü sıfır araç arabaların yeterince üretilmemesi ve insanların sıfır araç bulamamasıyla ikici el araca yönelmesi. Ayrıca insanlar toplu taşıma araçlarını kullanmayıp bireysel seyahat etmek istiyorlar. Bankadaki faiz oranlarının düşmesi, paranın getirisinin azalması otomobilin iyi prim yaptığından dolayı ayriyeten insanların yatırım aracı olarak da görmelerini etken olarak söyleyebilirim” diye konuştu.

AL-SATÇILAR ÇOĞALDI

İkinci el araç satışındaki fiyat dengesizliğinin herkesi al-satçı yaptığını ifade eden Daştan, “Ciddi derecede sektöre el atılmalı. Araçların gerçek bedelini bilen kalmadı neredeyse. Kim ne tutturursa satıyor. Şahin-Doğan marka araçlara 30-35 bin istenir hale gelindi. Hal böyle olunca binilebilecek bir ikinci el araba 50-60 bin bandına yükseldi. Bunlar çok ciddi paralar. ÖTV indirimi ve yaptırımlarla piyasa düzelecek. Aksi takdirde bu durum böyle devam eder” ifadelerini kullandı.