Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Ben TV'de Burak Cilasun'un sunduğu İzmir'in Nabzı programına katılarak ekonomiye ilişkin dikkat çeken çıkışlar yaptı. Programın hemen başında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan kara listede Torbalı'da üretim yapan bazı firmaların olmasına tepki gösteren Olgun, "Bu firmalarla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Torbalı'da ailelerimizin, çoluk çocuğumuzun sağlığıyla oynayan kim varsa bunları ilçemizde barındırmamak bizim görevimiz. Belki oda olarak yetkimiz yok ama zabıtasıyla, müdürlüğüyle, emniyetiyle hepsiyle görüşeceğiz. Teşhir listesinde Torbalılı firma sayısını en aza indirmek için ne gerekirse yapacağız." dedi.

"ALIN TERİNİN KARŞILIĞI ALINMALI"

Asgari ücrete ilişkin hem çalışan hem de işveren kesiminin orta noktada buluşması gerektiğini söyleyen Olgun, "Çalışanları enflasyon rakamlarının altında ezdirmeyeceğiz. Bununla birlikte istihdam üstünde de çok ciddi yükler var. Çalışan giderleri, hammadde giderleri, enerji giderleri gibi konular işvereni düşündürüyor. İnsanlar elbette alın terinin karşılığını almalı. Ekonomi kendi iç dengesini mutlaka kuracaktır." dedi.

"BİZİ TOPLANTIYA BİLE ÇAĞIRMADILAR"

Volkswagen tarafından Türkiye'de fabrika açma hamlesinin yapılmasıyla birlikte bu fabrikayı Torbalı'ya kazandırmak için yoğun çaba harcadıklarını söyleyen Olgun, "Bakın otomobil fabrikası için yoğun bir lobi çalışması yaptık ama sonuçta biz bir ilçe odasıyız ve haliyle lobimiz cılız kalıyor. Gerek Volkswagen, gerekse de yerli otomobil fabrikası hamlelerinden en az birinin İzmir'de olması gerekirdi. Büyük yatırımlar lobicilikle, ortak çalışmayla kentlere kazandırılır. Manisa, Denizli, Bursa, Kayseri, Gaziantep bunu başaran kentler. Bakın İzmir'de yerli otomobil fabrikasının kente kurulması için toplantılar yaptılar. Fabrikanın kurulabileceği Torbalı, Aliağa gibi yerlerin temsilcileri olarak bizi çağırmadılar bile. O zaman ben de soruyorum; fabrikayı Alsancak'a mı kuracaksınız yoksa Karşıyaka'ya mı? İzmir motivasyonunu yitirmiş. Böyle giderse Manisa alır, Bursa alır, biz de bakarız." dedi.

"EĞİTİMDE YANLIŞ İÇİNDE YANLIŞ VAR"

Meslek liselerinin bugünkü haliyle oldukça yetersiz olduğunu söyleyen Olgun, "Üniversite mezunu olmak çocuklarımızı iş ve meslek sahibi yapmıyor. Bizim sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Bakın yarın tıraş olacak berber bile bulamayacağız. Yanlış içinde yanlış var. İş dünyası eğitim için hazır. TOBB meslek liselerini hatırlayacaksınız istemişti. Meslek liselerimiz bugünkü haliyle ihtiyaca göre mezun veremiyor." dedi.