Küresel virüs salgınıyla birlikte hükümetimiz tarafından alınan önlemler toplumun her kademesinde uygulanmaya başlandı. İkinci ara tatilin öne alınmasıyla öğrenciler kendilerini bir anda bir haftalık tatilin içinde buldular. Bu hafta yirmi milyona yakın öğrenciyi ve tabi ki ebeveynleri ilgilendiren faklı bir eğitim sistemi başlıyor. Konuyla ilgili olarak Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun açıklamalarda bulundu. Tüm eğitim camiasını ilgilendiren konularda bilgi veren Tosun, sürecin sadece eğitimciler tarafından değil tüm toplum tarafından yakından takip edildiğini ve genel olarak iyi bir başlangıç yapıldığını belirtti.

DENEYİMLEYECEĞİZ

Tosun, “Küresel iletişim ve haberleşme olanakları sayesinde Çin’de başlayan virüs salgınını tüm dünya en ince ayrıntısına kadar takip etme imkanı buldu. Salgının ülkemize kadar dayanacağını hepimiz biliyorduk. Bu süreçte yetkililerin almış oldukları yerinde tedbirler toplum nezdinde oldukça olumlu karşılandı. Zaman zaman olağan panik refleksleriyle karşılaşsak da sosyal medyadan yapılmaya çalışılan söylentilere genel anlamda pek itibar edilmedi ve pirim verilmedi. Hepimizin yapması gereken hali hazırda doğru ve şeffaf bilgilendirme yapan yetkili mercilere kulak vermektir. Sağlık Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımız yerinde ve zamanında yaptıkları açıklamalarla hepimizi aydınlattılar. Eğitim alanında ise bu hafta yepyeni bir süreci hep birlikte deneyimleyeceğiz” şeklinde konuştu.

ÖNCELİK TELEVİZYONDA EĞİTİM

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ciddi bir hazırlık yapıldığına değinen Tosun şunları ifade etti, “Bakanlığımız hükümetimizin aldığı tedbirler doğrultusunda salgının yayılma riskine karşı öncelikle tüm etkinlik ve toplantıları iptal etti. Daha sonra tatil kararı alarak öğrenci ve velilerimizin salgından uzak durmalarını sağladı. Şu anki aşama ise eğitim ve öğretimin aksamaması için uzaktan eğitim faaliyetlerinin en etkili şekilde uygulanması. Tabi bu hepimiz için yepyeni bir deneyim. Daha önce bazı üniversitelerin uyguladıkları uzaktan eğitim sistemini temel ve ortaöğretimde uygulamak durumundayız”.

UZAKTAN EĞİTİM DERS PROGRAMI

Torbalı İlçesinde örgün ve yaygın eğitim ve öğretim gören yaklaşık 45 bin öğrenci bulunduğunu ifade eden Tosun, uzaktan eğitim konusunda yapılan çalışmalardan şöyle söz etti, “daha önce okullarımızda yaygın olarak kullanılan EBA eğitim portalı oldukça zengin bir internet portalıdır. Öğrencilerimiz müfredatımızda bulunan tüm konularla ilgili konu anlatım videolarını, çalışma, ödev, egzersiz, konu etkinlikleri, sayısız online görsel ve materyale buradan ulaşabilirler. Bilgisayar ve internet bağlantısı olan öğrencilerimiz daha şanslı olabilir ancak öğrencilerimizin birçoğunun akıllı telefonlarla sisteme girmesi de mümkün. Birçok öğrencimizin kendisine ait akıllı telefonu var, olmayanlar anne veya babalarının akıllı telefonlarıyla sisteme rahatlıkla ulaşabilirler. EBA konusunda tüm okul müdürlüklerimiz okul ve öğrenci şifreleri edinerek sistemi kullanmaya hazır duruma geldiler. Bu çalışmalarımız geçen hafta itibarıyla tamamlandı. Sistem düzenli kullanıldıkça aksamalar en aza inecektir. Tabi bu konuda bakanlığımız işi şansa bırakmayarak ve her öğrencinin akıllı telefon veya bilgisayarla eğitim alma imkanının olmayacağını hesaba katarak önceliği televizyon üzerinden uzaktan eğitime verdi. Geçen hafta ilk, orta ve liselerde verilecek uzaktan eğitim programı yayınlandı. Biz de bu programı tüm okul müdürlüklerine, öğretmenlere ve velilere ulaştırdık. Televizyon ve internet aracılığıyla tüm velilerimiz ve öğrencilerimiz program konusunda bilgi sahibi oldu. Artık bu hafta hep birlikte televizyondan verilen dersleri takip edeceğiz. İzleyemediğimiz konuların tekrarını da izlememiz mümkün. Hepimiz için yeni bir uygulama olduğu için ortaya çıkabilecek aksamaları elbirliği ile çözeceğiz” şeklinde konuştu.

FIRSATA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ

Dinamik ve uyumlu bir toplum profiline sahip olduğumuzu ve toplum olarak bu tür krizlerin üstesinden gelebileceğimizi vurgulayan Tosun, “yaşadığımız süreci birçoğumuz ilk kez yaşıyoruz, önemli olan üstesinden gelmek için birlik ve beraberliğimizi korumak. Sadece ülkemiz değil tüm dünya insanlarının birlikte mücadele ettiği bir salgınla karşı karşıyayız. Eğer bu süreçte yapmamız gereken toplu alanlardan uzak durmak ve evde beklemekse bunu hepimizin anlayışla karşılaması ve uyum sağlaması gerekir. Öğrencilerimiz dışarı çıkma konusunda ısrar etmemeli ve velilerimiz de taviz vermemelidir. Bu süreci sorumlu davranarak atlatacağımıza inanıyorum. Aslında bu durum aynı zamanda güzel bir fırsat sunuyor. Okumak istediğimiz kitapları okumalıyız. Ailemizle zaman geçirme fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Kendini geliştirmek isteyen bireyler için zaman veya mekan fark etmez. Henüz belli değil ama uzaktan eğitim süreci uzatılabilir. Bu nedenle öğrencilerimizin ve velilerimizin yetkililer tarafından yapılan açıklamaları ve eğitim programlarını çok iyi takip etmelerini rica ediyorum.

GEÇİCİ BİR SÜRECİ YAŞIYORUZ

Salgının sonsuza dek sürmeyeceğini belirten Tosun, “Yaşadığımız süreç geçicidir. Salgın geçtikten sonra öğrencilerimiz okullarına, öğretmenlerine ve arkadaşlarına tekrar kavuşacaklar. Bu sürecin geçici olduğunu düşünerek ümitsizliğe ve üzüntüye asla kapılmayalım. Şu anda alınan tüm önlemler ve uygulamalar tamamen toplumumuzda yaşayan tüm insanlarımızın can güvenliği ve rahatı için alınmaktadır. Sağlık çalışanlarımız kendi can güvenlikleri tehlikede olmasına rağmen adeta vatanımızı savunan Mehmetçiklerimiz gibi hızla yayılan virüs salgınına karşı gece gündüz demeden ve büyük bir özveriyle mücadele ediyorlar. Onlar için dualarımızı eksik etmeyelim. Hepsini şükranla ve saygıyla selamlıyorum. Bu vesile ile tüm öğrencilerimize sevgilerimi, velilerimize hürmetlerimi sunuyorum. Öğretmenlerimiz bir süre evden çalışacaklar. İdareci ve öğretmen arkadaşlarıma da sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. ” şeklinde konuştu.