Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili son tarih belirlendi. YKS’nin uygulanma tarihi, 27-28 Haziran olarak açıklandı. Torbalı’da psikolojik danışmanlık alanında çalışmalar yürüten Uzman Psikolojik Danışman Kemal Karakoyun, 35 gün kala öğrencilerin neler yapabileceğini maddeler halinde sıraladı.

İşte Kemal Karakoyun’a göre ‘Neler yapılabilir?’ sorusuna altın değerindeki yanıtlar

Yeni sınav tarihi ile ilgili tartışmaları önemli oranda geride bıraktık. Sınavın 27-28 Haziranda yapılacağını düşünecek olursak kabaca sınava 35 gün kaldı. 35 günü en iyi şekilde değerlendirecek öğrencilerimizin bu yarıştan başarılı çıkma şansları daha yüksek. Gelin şöyle bir göz atalım 35 günde neler yapabiliriz.

1-Günde 300 sorudan 10500 soru çözebiliriz.

2-Günde 3 konudan 105 konuyu tekrar edebilirsiniz.

3-Günde 1 denemeden 35 deneme çözebilirsiniz.

Siz bunlara başka şeyler de ekleyebilirsiniz.

Zaman mı? Sabah 06.00 dan gece 24.00 a kadar günde 18 saatiniz, 35 günde 630 saatiniz var. Bu zaman geleceğinize yön vermede kullanacağınız sermayeniz. Hiçbir şey için geç kalmış sayılmazsınız. Önünüzdeki zamanı en doğru şekilde değerlendirip yönetebilirseniz kriz de virüs de sizin için fırsata dönüşebilir. Son günlerde gerçekleştirilen disiplinli çalışmanın büyük başarılar açığa çıkarttığını gösteren örnekler hiç de az değil. Zaman daraldı artık çok geç deyip karamsarlığa kapılıp kendinizi bırakmak yerine, planlı ve programlı bir yaklaşımla birçok şeyi toparlayabilirsiniz.

Tabi anne ve babaların yapmaları ve yapmamaları gereken şeyler de var:

1-Anne babaların evde sürekli sınav hakkında konuşmamalarını şiddetle öneririm. Çünkü bu durum kaygıyı arttırır.

2-Sen yaparsın gibi cümlelerden uzak durmak gerekir.

3-Evde her zaman yaşadığınız gibi yaşantınızı devam ettirin sınavdan dolayı ek önlemler almayın yine bu durum da kaygıyı arttırır.

4-Sınav sonucuna bağlı vaatlerde bulunmayın.

5-Gücünün üstünde başarı beklemeyin.

6-Sürekli ders çalış demeyin.

7-Kendi kaygınızı öğrenciye bulaştıracak davranışlardan kaçının.

8-Sınav hakkında yakınlarınız vb. insanlarla öğrencinin tanık olacağı şekilde çok fazla sınav hakkında konuşmayın.

9-Deneme sınavlarının sonuçlarını değerlendirirken sorgulayıcı olamamaya dikkat edin.

10-Arkadaşlarının aldığı puanlar üzerinde fazlaca durmayın herhangi bir karşılaştırma yapmayın.

Yanında olduğunuzu her koşulda onun değerli olduğunu hissettirin ve sınavın bir ölüm kalım meselesi olmadığını anlamasına yardımcı olun. Sınavda ölçülen sadece öğrencilerin bilgi düzeyidir kişiliği ve özdeğeri değil.