Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili son tarih belirlendi. YKS’nin uygulanma tarihi, 27-28 Haziran olarak açıklandı. Torbalı’da psikolojik danışmanlık alanında çalışmalar yürüten Uzman Psikolojik Danışman Kemal Karakoyun, sınav hazırlık sürecinde olan öğrencilerin çalışma stratejilerini geliştirmelerinin önem taşıdığı bir sürecin başladığını belirterek öğrencilere, “Bir an önce toparlanmalı karamsarlıktan kurtulmalı, hızlı bir şekilde kendinizi değerlendirip eksiklik konularınızla ilgili yaklaşık 50 günlük bir çalışma planı hazırlamalısınız” dedi

İşte Kemal Karakoyun’un açıklamaları:

Önceki gün yapılan açıklamalar doğrultusunda sınav tarihinin öne alındığını, sınav süresinin 30 dakika uzatıldığını ve 12. Sınıf 2. Dönem müfredatında yer alan konularının sınavda sorulmayacağını öğrendik. Bu değişiklik sınava hazırlanan öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı. Bu tepkiler sosyal medyada geniş yer buldu. Özellikle turizm sektörünün kaygıları doğrultusunda bu kararın şekillendiği algısı tepkilerin öfkeye dönüşmesine neden olmuştur.

Burada öğrencilerin kaygısını arttıran en önemli neden zaten doğasında ciddi belirsizlik barındıran sınava, ek olarak

1-12. Sınıf 2. Dönem konuları çıkarılınca soruların zorluk derecesinin nasıl olacağı,

2-Salgın ortamında sınavın nasıl yapılacağı maskeyle mi ya da oturma düzeninin nasıl olacağı,

3-Sınav süresinin neden uzatıldığı, bunun sınav sorularının içeriği ve zorluk derecesi ile ilgisinin nasıl olduğu,

4-Sınavda sorulacak soru tipinin nasıl olacağı.

Gibi belirsizlikler öğrencilerin yaşadığı sınav kaygısını arttırmış ve motivasyonlarının düşmesine neden olmuştur. Tabi yine salgından kaynaklı genel atmosfer ve sınava hazırlanan grubun ağırlıklı olarak sokağa çıkma yasağı kapsamında kalmasını da unutmamak lazım.

Peki bütün bu olumsuz tabloya rağmen ne yapmak lazım. Bir an önce toparlanmalı karamsarlıktan kurtulmalı, hızlı bir şekilde kendinizi değerlendirip eksiklik konularınızla ilgili yaklaşık 50 günlük bir çalışma planı hazırlamalısınız. Çünkü zaman geçtikçe daha fazla kaygılanacak ve dağılacaksınız. Öncelikle limit, türev, integral, çemberin analitik incelenmesi, modern fizik, organik kimya ve bitki biyolojisi gibi önemli konuların sınav kapsamı dışında kalması öğrencilerimizi rehavete sürüklememeli. Kolay konular kalması bu konulardan zorlayıcı soruların gelmeyeceği anlamına gelmez, geçmiş konuları iyi tekrar etmekte ve soru çözmekte ciddi yarar var. Konu eksiği olmayanların geçmiş konularla ilgili bol bol soru çözmeleri ve deneme yapmaları gerekmektedir. Denemelerinizi mümkün olduğunca maske takarak yapıp kendinizi maskeli sınava hazırlayabilirsiniz. Yayımlanacak tekrar testlerinde bulunan örnek sorulara bakarak gelecek soru tipi ile ilgili tahminde bulunabilirsiniz. Ales sorularına mutlaka bakmanızı öneririm size fikir verecektir. Bilgi edinmek için sosyal medyayı takip etmelisiniz. Unutmayın hedefinize çok yakınsınız 50 günde birçok eksiğinizi tamamlayabilir hedefinize ulaşabilirsiniz. Unutmayın her sınav çeşitli zorluk derecesi olan sorulardan oluşmaktadır. Herkesin zorlanacağı ya da sadece zor sorulardan oluşacak bir sınav ölçme ve değerlendirme ilkelerine aykırıdır. Karamsarlığa kapılmadan biraz uykunuzdan feragat ederek disiplinli bir çalışmayla bu zorluğun üstesinden gelebilirsiniz.