Torbalı’da bugün yeni mesleki eğitim uygulamaları tanıtıldı. Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya Torbalı Kaymakamı Ercan Öter,  İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Medet Ekşi, Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, kurum amirleri ve eğitim yöneticileri katıldı. Torbalı Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen programda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan Mesleki Eğitim Merkezleri projesi hakkında detaylı bilgiler verildi.

MESLEKİ EĞİTİM HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Tüm Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve bu okulların bünyesinde kurulan Mesleki Eğitim Merkezleri 33 alan ve 181 meslek dalında eğitim veren, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki, resmi kurumlardır. Bu Kurumlar “Belgelendirme Sınavları” ile Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik Belgeleri verir. Ayrıca öğrenciler Meslek Liseleri ve Mesleki Eğitim Merkezlerine çırak öğrenci olarak kayıt olduktan sonra haftanın 1 ya da 2 günü okulda teorik eğitim, diğer 4 ya da 5 gün işletmede çalışarak iş başı sürecini tamamladıkları Mesleki Eğitimin ardından “Meslek Lisesi Mezunu” olarak diploma alırlar. Öğrencilerimiz istihdam alanlarında % 90’ın üzerinde bir oranla iş bulma imkânına sahip olmaktadırlar.

Meslek Liseler ve Mesleki Eğitim Merkezlerine Öğrenci Olarak Kayıt için:

1- Ortaokul ya da İmam Hatip Ortaokulu mezunu olanlar,

2- Liselerden devamsızlık nedeni ile ya da herhangi bir nedenle ara sınıflardan ayrılanlar,

3- Lise mezunları,

4- Ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunları, başvurabilirler.

Eğitimini Tamamlayan Öğrenciler:

1- 11.sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi,

2- 12. Sınıfın sonunda Ustalık Belgesi ve Meslek Lisesi Diploması,

3- Ustalık Belgesi alanlardan çırak çalıştırabilmeleri için gerekli olan Pedagojik Formasyon alarak Usta Öğreticilik Belgesi, almaktadırlar.

4- Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri örgün eğitim kapsamında olduklarından tüm öğrencilik haklarından yararlanırlar.

6- Öğrenciler kuruma kayıt oldukları andan itibaren sigortaları yapılır ve sigorta primleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödenir.

7- Meslek Lisesi Programındaki öğrencilere, yaşına uygun asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere devlet tarafından katkı payı olarak ücret ödenir (1275 TL). 12. sınıfa kayıt olan öğrencilere asgari ücretin %50 oranında (2126 TL) ödeme yapılır.

8- Çırak istihdam eden işletmelere 3308 sayılı kanunda öngörülen oranda Devlet Katkısı ödenir.

9- Belgesini almak istediği alan ve dalında bir gün sigortalılığı olan kişiler sınava girip başarılı olmaları halinde KALFALIK belgesi düzenlenir.

10- Belgesini almak istediği alan ve dalda Kalfalık Belgesi olanlara beş yıl sigortalılığı olmak şartı ile sınava girip başarılı olmaları halinde USTALIK belgesi düzenlenir.

11- Yaygın Eğitim Meslek Kurslarını bitirenlerden 468 saat kurs belgesi olanlar KALFALIK, 756 saat kurs belgesi olanlar USTALIK sınavına SGK şartı aranmadan başvurabilirler.

12- MYK (Mesleki Yeterlilik Belgesi) olanlar da kalfalık ve ustalık sınav başvurusu yaparak ömür boyu geçerli belge alabilirler.

    Diğer bilgi ve şartlar için Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Müdürlüklerine ve Mesleki Eğitim Merkezlerine bizzat gidilerek bilgi alınabilmektedir.