Torbalı Eğitim Sen İlçe Başkanlığı, bir basın açıklaması düzenledi. Milli Eğitim Müdürlüğü önünde buluşan eğitimciler pandemi şartlarındaki eğitim politikalarını eleştirip önerilerde bulundu. Açıklamayı İlçe Temsilcisi Nuri Önder yaptı.

Önder açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Biz Eğitim Sen olarak sınıfların çok kalabalık olduğunu, okulun hijyenini sağlamak üzere yeterli temizlik personeli olmadığını, pencerelerin kış şartlarında havalandırmaya uygun olarak düzenlenmediğini, bir çok öğrencilerin herhangi  bir standardı olmayan korunaksız ya da kullanılmaktan eskimiş maskelerle okula geldiğini, okul bahçelerinin öğrencilerin kullanımına uygun olarak düzenlenmemesinden kaynaklı öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarını maskelerini çıkararak sınıflarda karşılamak durumunda kaldıklarını, tuvalet ve lavabo sayılarının ihtiyaçları karşılamak uzak olduğunu, okullarda mutlaka öğrencileri de kapsayacak şekilde PCR testinin yapılması gerektiğini, ders sürelerinin 30 dk olarak uygulanması gerektiğini ifade ettik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce basına verilen demeçlerde de okulların en güvenli yer olduğu, hiçbir okulda dezenfektan sıkıntısının olmadığı, üçüncü hafta itibarı ile okullarda vaka görülmediği ve 90 tane okuldan sadece beşinde kalabalık sınıf olduğunu şaşkınlık içinde kalarak okuduk. Bizim ifade ettiğimiz ve acilen çözüm bulunmasını talep ettiğimiz eksikler ve önlemlerin nasıl görmezden gelindiğini ve başka bir Torbalı resmi çizildiğini gördük. Kalabalık sınıflar ile ilgili Özellikle şunu belirtmek gerekir ki 90 okulun sadece 5’inde dersliklerde yoğunluk fazladır denilen o 5 okul bile toplamda 5 binin çok üzerinde öğrenciyi barındırıyor. Başta bu okullar olmak üzere şu ana kadar öğrenci yoğunluluğu ile ilgili alınan en etkili önlem ne yazık ki 2 yıldır yinelenen maske ve mesafe ve temizliğe dikkat edin demenin çok ötesine geçmemiştir.

Buradan hemen bir kere daha belirtelim ki, biz alınması gereken acil tedbirler dediğimizde  yukarıda değindiğimiz sorunlara ilişkin tedbirlerden bahsediyoruz. Ve eğitim öğretimin kesintisiz sürebilmesinin koşulunun da bu tedbirleri almaktan geçtiğini ifade ediyoruz. Oysa şu anda eğitim öğretim faaliyeti adeta öğrencileri ve öğretmenleri sürü bağışıklığına terkederek devam etmektedir. Zira bu gün itibari ile Sema Karhan Anadolu Lisesinde 1 sınıf karantinada, Şht Uzm. Çvş Harun Şenözüar MTAL’de 2 öğrenci pozitif ve bir sınıf karantinada; Tolga Sağlam Kız İmam Hatip Lisesinde bir sınıf karantinada, Atatürk Anadolu Lisesinde bir sınıf karantinadadır. Ve herkes şunu çok iyi biliyor ki eğer okullarda test yapılsa idi bu rakamlar çok daha yüksek çıkacaktı. 

Eğitim Sen olarak halka, öğrencilerimize ve tüm eğitim emekçilerine karşı duyduğumuz sorumlulukla bir kez daha buradan hatırlatıyoruz;

Havaların serinlemesi ile birlikte yaşamaya başladığımız ve ilerleyen zamanda  daha şiddetli hissedeceğimiz en büyük sıkıntı 40 dk boyunca camları da kapatarak sınıflarda bulunmak zorunda oluşumuzdur. Bu nedenle ilk önceliğimiz, acilen sınıflardaki pencerelerin üstten de açılabilmesi için gerekli düzenleme yapılmalı ve ders süreleri 30 dk’ya çekilmelidir.

Bunun yanında okullardaki hizmetli yetersizlikleri giderilmelidir. Okullarda ateş ölçümünü ve takibini yapabilecek sağlık personeli görevlendirilmelidir. Tuvalet ve lavabolar yeterli hale getirilmeli, okullarda öğrencileri de kapsayacak şekilde PCR testi uygulanmaya başlanmalıdır.  Ve tüm okullarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ağustos ayında gönderilen “Covid-19 Salgınında Okullarda Yapılması Gerekenler” broşüründe belirtilen önlemlerin hayata geçirilip geçirilmediği denetlenmeli, var olan eksikler hızla tamamlanmalı, hiçbir önlem kişisel inisiyatiflere bırakılmamalıdır.

Eğer gerçekten de eğitimin sürekliliğini sağlanmak isteniyorsa sınıfların kalabalıklığını ortadan kaldırmak üzere ek derslikler yapılmalı, ortaya çıkacak olan açığı gidermek üzere 100 binin üzerinde öğretmen atanmalı, bütçeden eğitime ayrılan pay iki katına çıkarılmalı ve okulların ödenekleri artırılmalıdır.